HIV pozitivní lidé v Británii se budou moci stát piloty a pilotkami

Britský Úřad pro civilní letectví se chystá změnit pravidla, která HIV pozitivním lidem omezují pilotování na komerčních linkách.

Britský Úřad pro civilní letectví (Civil Aviation Authority, dále „Úřad“) se rozhodl změnit pravidla bránící HIV pozitivním lidem stát se piloty či pilotkami komerčních letadel. K chystaným změnám pravidel se rozhodl na základě případu muže ze Skotska, který se chtěl stát pilotem na komerčních linkách. Muž, který v médiích vystupuje pod pseudonymem Anthony, se měl v loňském roce účastnit pilotního výcvikového programu. Poté, co oznámil, že je HIV pozitivní, neobdržel od Úřadu zdravotní povolení a byl z programu vyřazen. Pan Anthony se následně proti rozhodnutí odvolal, ale bez úspěchu. Odmítnutí Úřadu označil za zničení svého profesního snu a pravidla zkritizoval jako zastaralá a diskriminační. Uvedl, že pokud člověk podstupuje úspěšnou léčbu, jeho stav se neliší od těch, co HIV pozitivní nejsou. Podle něj je proto nemyslitelné, aby při současných možnostech léčby byla diagnóza HIV překážkou.

Současná pravidla stanovují, že zdravotní povolení potřebné pro získání pilotní licence pro komerční lety neobdrží osoby, které například prodělaly transplantaci orgánů, mají diabetes 1. stupně nebo jsou HIV pozitivní. Piloti a pilotky, kteří komerční licenci už mají a některý z uvedených zdravotních problémů se u nich objeví až později, však o licenci nepřichází a svoji profesi mohou vykonávat i nadále. Létat ovšem nesmí sami, ale pouze za přítomnosti spolupilota. Ti, kteří se o licenci teprve ucházejí, tak musejí být v takovém zdravotním stavu, který jim podle pravidel povolí absolvovat i sólové lety a nebude je omezovat na létání pouze se spolupilotem.

Když se případ dostal do médií, objevily se hlasy požadující změnu stávajících pravidel. Pana Anthonyho podpořili i někteří skotští politici a organizace věnující se problematice HIV. Ty upozornily na to, že se v léčbě HIV dosáhlo významného pokroku a k dispozici jsou velmi účinné léky. Měla by tak být nastavena flexibilnější pravidla, která by umožnila přistupovat k HIV pozitivním uchazečům a uchazečkám individuálně. Úřad oznámil, že změnu pravidel podporuje a na základě nejnovějších expertíz ohledně nemoci HIV hodlá ve spolupráci s Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví (European Aviation Safety Agency) slibované změny uskutečnit.

Své původní rozhodnutí týkající se pana Anthonyho Úřad změnil a zdravotní povolení mu udělil. Ten se tak bude moci zúčastnit výcvikového programu a stát se pilotem.

Více informací zde:

http://www.bbc.com/news/uk-scotland-42732716

Převzato z webu Veřejné ochránkyně práv (stav k 12.4.2018)

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.