HIV pozitivním hrozí kvůli novele zákona další stigmatizace

JUDr. Jakub Tomšej, právník ČSAP se vyjadřoval k návrhu novely zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů ve zprávách na ČT1.

PRAHA - Lidem, kteří jsou HIV pozitivní hrozí diskriminace. Důvodem je novela zákona o ochraně veřejného zdraví, kterou ve středu schválila vláda. Novela totiž zavádí mimo jiné povinnost informovat o nemoci v zařízeních sociální péče, kam patří například noclehárny, azylové domy nebo poradny. Dosud musel HIV pozitivní člověk informovat pouze lékaře. I zde se ale lidé setkávali s problémy. Řada z nich má potíže i v zaměstnání.

Novelu kritizuje Česká společnost AIDS pomoc, která už se obrátila i na ombudsmanku Annu Šabatovou. "Nemáme problém s tím, když se HIV pozitivním stanoví informační povinnost tam, kde to dává logický smysl. Bohužel předkladatelé zde vůbec nerespektují fakta o tom, jakým způsobem se může HIV přenášet," řekl České televizi právník společnosti Jakub Tomšej.

HIV pozitivní člověk by tak podle novely například musel oznamovat svou nemoc i v případě, kdyby šel jen do poradny za sociálním pracovníkem. Nyní musí HIV pozitivní lidé oznámit tuto skutečnost ve zdravotnickém zařízení. Podle Tomšeje se ale i tam stává, že je neošetří nebo se tak stane za ponižujících podmínek. "Zaznamenali jsme i případy, kdy lidé nějakou službu potřebují, ale raději si pro ni nejdou, protože nechtějí být vystaveni stigmatizaci," upozornil Tomšej.

Lékaři by přitom měli být na HIV pozitivní pacienty připraveni. "Když si představíme, že na druhé straně bude sociální pracovník, který nikdy HIV pozitivního člověka neviděl ani o něm nemá dostatek informací, tak zde ta stigmatizace může být ještě větší," obává se Jakub Tomšej. Česká společnost AIDS pomoc proto doufá, že zákon ještě dozná změn a v navrhované podobě parlamentem neprojde. Oslovit chce také některé zákonodárce, kteří mají možnost podat v parlamentu pozměňovací návrhy.

Počet HIV pozitivních roste, náklady na prevenci ale dramaticky klesají

Lidé s HIV mají už nyní problémy s diskriminací v zaměstnání. Pokud podle zkušeností společnosti AIDS pomoc přijde nakažený člověk kvůli HIV o místo, předsudky okolí mu brání najít jiné. Kvůli tomu se nakažení lidé v těžké životní situaci dostávají také do finanční tísně. Česká společnost AIDS pomoc proto začátkem roku spustila kampaň proti diskriminaci HIV pozitivních v zaměstnání.

V České republice počet nakažených neustále roste. Lidé se nemoci přestali bát a podceňují její rizika. Stále méně lidí chodí i na testování. V Praze a Ostravě se přitom všichni mohou nechat otestovat zdarma. Tomšej vidí problém i v nedostatečné osvětě. "Zatímco počet HIV pozitivních stoupá, náklady, které ministerstvo zdravotnictví vynakládá na preventivní akce, se dramaticky snižují… Informace o HIV jsou v populaci poměrně nedostatečné," upozorňuje. Více o nemoci včetně bezplatné telefonní linky na webu aids-pomoc.

Celá reportáž ČT1 ke shlédnutí zde.

Reportáž i s článkem (ČT1).

Připomínky k návrhu novely zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, ve znění pozdějších předpisů ke stažení

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.