Informace ke třetí dávce očkování proti COVID-19

Česká vakcionologická společnost, Společnost Infekčního lékařství a další odborné společnosti vydaly doporučení k aplikaci třetích dávek a přeočkování vakcínou proti onemocnění COVID-19. Třetí dávka je zapotřebí vzhledem ke klesající ochraně proti příznakovému onemocnění COVID-19, ochrana před závažným průběhem a hospitalizací se pohybuje na dlouhodobě na vysoké úrovni po ukončení základního očkování, zejména co se týče vakcín na bázi mRNA (Pfizer/BioNTech a Moderna).

Posilovací dávka zajistí navýšení specifických neutralizačních protilátek, počty T a paměťových B buněk, které budou lépe připravené na setkání s mutací delta. Podle dat společnosti Pfizer dojde u osob ve věku 65–85 let k 11násobnému nárůstu protilátek.

Třetí dávka se podává ve dvou případech vždy u plně očkovaných. U prvního použití se jedná o dodatečnou třetí dávku u osob s oslabenou imunitou, u kterých nedošlo k potřebnému nárůstu protilátek. Do této kategorie spadá například neléčená či pokročilá infekce HIV.

Ve druhém případě se jedná o posilovací dávku (tzv. booster), která zajistí dodatečnou ochranu proti delta variantě. Týká se zejména ohrožených skupin, které představují senioři nad 65 let, osoby dlouhodobě umístěné ve zdravotnických zařízeních, domovech pro seniory, osoby s chronickým onemocněním, u kterých hrozí těžký průběh onemocnění, a pracovníci ve zdravotnictví a sociálních službách.

Dle ministerstva zdravotnictví se registrace ke třetí dávce spustí dne 20. 9. 2021. Očkovat se bude s minimálním odstupem 8 měsíců od ukončeného očkování. K očkování na dobrovolné bázi budou využity mRNA vakcíny. Třetí dávka se bude aplikovat i v příštím roce v nemocnicích a ordinacích praktických lékařů.

Znění celého doporučení včetně odkazu na nedávné studie naleznete na https://www.infekce.cz/Covid2019/DoporCovidTretiD0821.pdf.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.