Jedna Artipla anebo více tablet?

Léčba HIV většinou zahrnuje kombinaci tří až čtyř různých anti-HIV léků. Existuje ale možnost zkombinovat více léků do jediné tablety, což může usnadnit léčbu.

Tableta Artipla například slučuje hned tři léky, které se běžně užívají jednotlivě - tenofovir, emtricitabine a efavirenz. Ať už se užívají léky zvlášť, nebo v jedné tabletě Artipla, měly by se brát jednou denně. Názory doktorů se však různí v tom, jestli snížení počtu tabletek pomůže pacientům ke správnému plnění léčby HIV (k takzvané adherenci).

V nové analýze byla znovu prozkoumána data z předešlých studií, aby bylo posouzeno, zda-li se výsledky léčby liší mezi lidmi, kterým je předepsána Artipla a těmi, kteří užívají tři komponenty léčby v jednotlivých tabletách.

Z hlediska „virologického selhání“ neboli momentu, kdy dojde k tomu, že virová nálož přestává nebýt nedetekovatelná (začíná být měřitelnou), byly výsledky u obou skupin shodné nezávisle na počtu pilulek. Virologické selhání nastalo u každého pátého člověka.

Rozdíl se naopak prokázal u obou skupin v tom, kdy došlo k virologickému selhání. U těch, kteří brali více jednotlivých tablet, došlo k selhání dříve (v sedmém měsíci po zahájení léčby) než u těch, kteří brali Artiplu (k selhání došlo až po dvanácti měsících). U lidí, kteří užívali více jednotlivých tablet byla též zjištěna větší pravděpodobnost rezistence viru vůči léčbě.

Tato studie není první, která by srovnávala výsledky užívání různého počtu pilulek. Výsledky byly publikovány již v říjnu 2012, říjnu 2013 a únoru 2014. Různé studie se zaměřily na rozlišné závěry – včetně nezjistitelné virové nálože, pravidelného užívání léků a potřeby návštěvy nemocnic – přičemž výsledky byly různorodé. Několik jich ale prokázalo o něco lepší výsledky v situacích, kdy byl počet tablet zredukován.

Na druhou stranu však farmaceutické společnosti účtují NHS (National Health Services – Národní zdravotnické služby, pozn. překladatele) daleko vyšší ceny za tablety, které kombinují více léků dohromady, což je i případ léku Artipla. Podávání léků v jednotlivých tabletách obyčejně stojí méně. Zvláště to platí v případech, kdy jsou jednotlivé tablety dostupné od více farmaceutických producentů v podobě generik.

Doktoři a manažeři (NHS) se musí rozhodnout, zda-li v tomto případě stojí klady dražší verze léčby za „nějakou“ tu cenu navíc.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.