Na lécích proti HIV se dá ušetřit, ale je to rizikovější pro pacienty

Případná změna zřejmě zatím neovlivní peníze, které za licence dostává česká věda.

Základním předepisovaným prostředkem proti HIV je v USA Atripla – značkový lék tvořený spojením tří jiných léčivých látek. Z českého pohledu je nejzajímavější jedna složka – tenofovir (s obchodním názvem Viread). To je lék, jenž pochází z laboratoře profesora Antonína Holého (více o něm čtěte zde) v Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd a který v licenci vyrábí americká společnost Gilead Sciences.

Patentová ochrana tenofoviru končí v roce 2017. Do té doby bude český ústav získávat licenční poplatky za jeho výrobu. V roce 2011 ústav získal za licenční poplatky z léků, mezi nimiž hrají antivirotika prim, 1,4 miliardy korun před zdaněním.

Generika k dispozici

Kombinovaný lék Atripla se pak ještě skládá ze dvou dalších složek, jimž však končí patentová ochrana už nyní. Látka emtricitabine (obchodně Emtriva) se dá nahradit lékem s velmi podobným účinkem zvaným lamivudine, jehož generická obdoba se do prodeje dostala v lednu. A generická verze druhé látky efavirenz (Sustiva) se na trhu očekává v nejbližší době.

Vědci z Massachusettské všeobecné nemocnice v Bostonu už spočítali, že pokud by se značková Atripla nahradila současným užíváním dvou generických a jen jednoho značkového léku („českého“ Vireadu), ušetřila by se v USA na léčení nemocných ročně téměř jedna miliarda dolarů z celkem devíti miliard, které se v USA na HIV za rok vydávají.

Návrat k lékovému „koktejlu“?

Na druhou stranu by se však podle týchž propočtů zhoršila účinnost léčby. Výhodou Atriply je, že jde o jedinou pilulku užívanou denně. Na ni pacient tak snadno nezapomene ani si ji nepoplete, jako se to stávalo v době brždění HIV celými „koktejly“ léků.

Pokud by se tedy léčba vrátila k podávání tří různých léků, zdravotnické systémy by ušetřily, ale výsledná kvalita léčby by se zhoršila, konstatují výzkumníci.

Zdroj: Annals of Internal Medicine, 15.1.2013;158(2):84-92

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.