Nemocnice Na Bulovce mění vydávání léků cizincům

Ing. František Novák, který je v současné době pověřen řízením Nemocnice Na Bulovce, se rozhodl vyslyšet doporučení ČSAP i ombudsmanky a deklaroval, že změní postup vydávání léků HIV pozitivním pacientům AIDS centra Nemocnice Na Bulovce, kteří nejsou občany České republiky. Nově budou všem občanům EU a těm cizincům, kteří mají na území České republiky povolen trvalý pobyt, léky předepisovány stejně jako občanům České republiky. Ostatním cizincům budou předepisovány léky na delší než měsíční dobu v odůvodněných případech (např. plánovaná zahraniční cesta) na žádost pacienta, za podmínky, že pacient čestně prohlásí či dokáže, že je zdravotně pojištěn alespoň na dobu, na kterou mu mají být léky poskytnuty.

ČSAP dlouhodobě vyjadřovala nespokojenost s dřívějším stavem, kdy byly léky občanům jiných států standardně vydávány na dobu pouhých 30 dnů, zatímco občanům České republiky byly léky standardně vydávány na 90 dnů. ČSAP považovala dřívější postup za diskriminační zejména vůči občanům ostatních členských států EU a cizincům s trvalým pobytem v České republice.

ČSAP změnu vydávání léků považuje za velmi pozitivní zprávu, za níž děkuje jak Ing. Františku Novákovi, který o ní rozhodl, tak kanceláři ombudsmanky, která se svými doporučeními o změnu rovněž zásadním způsobem zasadila.

Změna postoje Nemocnice Na Bulovce byla možná i proto, že ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) odvolal na konci ledna ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Jako důvod ministerstvo uvedlo závažná zjištění týkající se její osoby a řízení nemocnice. S odvolanou ředitelkou vedení ČSAP několikrát neúspěšně jednalo ve více oblastech.

Autor: Dan (MDM), Jirka

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.