Nová kombinovaná terapie může prodloužit potlačení virové nálože

Podle studie publikované v Science Translational Medicine může nová kombinovaná terapie zvýšit schopnost monoklonálních protilátek kontrolovat virovou infekci u pacientů s HIV.

Neutralizační protilátky, klíčové složky imunitní odpovědi těla v boji proti virům a ostatním patogenům, se váží na povrch infikovaných buněk a zabraňují jim v další interakci a infikování zdravých hostitelských buněk. Dřívější výzkum ukázal, že tyto široce neutralizační protilátky mohou zlepšit imunitní odpověď těla, konkrétně nárůstem T-buněk a protilátkové odpovědi u pacientů s HIV.

Nejnovější výzkumy zjistily, že buňky, které vystavují receptor („přijímač“ signálu, který reaguje na další látky) s názvem Integrin 4 beta 7 jsou častěji infikované HIV a podporují rozvoj nemoci. Přesné pochopení toho, jak odpovídá imunitní systém jednotlivců na přítomnost neutralizačních protilátek, je nezbytné pro rozvoj nových léčebných postupů pro HIV.

Ve zmiňované studii použili výzkumníci anti-HIV široce neutralizační protilátky (vNAbs) nebo kombinaci bNAbs a anti-alfa 4 beta 7 monoklonální protilátky na zvířecím modelu HIV infekce. Až do konce studie vykazovala skupina s kombinovanou léčbou nižší virovou nálož – množství viru přítomné v tělních tekutinách – než skupina, která dostávala pouze samotné bNAbs.

Studie zdůrazňuje léčebný potenciál v užití kombinace neutralizačních protilátek a látek stimulujících imunitní systém k imunitní odpovědi u pacientů s HIV. Jako další krok je nezbytné prozkoumat podání kombinované léčby na dalších modelech HIV infekce, které také dostávají antiretrovirovou léčbu.

„Studie ukazuje, že bychom měli kombinovat široce neutralizační protilátky s ostatními látkami podporujícími imunitní systém, zvláště těmi, které mohou mít dopad na imunitní odpověď. Pokud bychom chtěli užívat široce neutralizační protilátky k vyléčení, potřebujeme najít správnou kombinaci,“ říká Elena Martinelli, PhD, MPH, výzkumná profesorka buněčné a vývojové biologie a autorka studie.

„Vynakládáme mnoho úsilí k vyzkoušení většího potenciálu protilátek a prodloužení jejich účinnosti, což je skvělé. Ale myslím si, že je zde také prostor pro zlepšení funkčnosti těchto protilátek jejich kombinováním s ostatními látkami podporujícími imunitní systém,“ uvedla Martinelli.

Zdroj: https://www.news-medical.net/news/20210909/Novel-combination-therapy-may-prolong-viral-suppression-in-patients-with-HIV.aspx
Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.