Nový injekčně podávaný lék může nabídnout dlouhotrvající ochranu před HIV s menšími vedlejšími účinky

Vědci vyvinuli injekční lék, který blokuje vstup HIV do buněk. Říkají, že nový lék potenciálně nabízí dlouhotrvající ochranu před infekcí s menšími vedlejšími účinky. Lék, který byl testován na nehumánních primátech, by případně mohl nahradit nebo doplnit složky „lékového koktejlu“, který v současnosti léčba užívá k prevenci nebo léčbě viru.

Vědci z University of Utah Health vedli studii ve spolupráci s výzkumníky z National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), Beth Israel Deaconess Medical Center v Bostonu a společností Navigen.

„Toto je nová velmi zajímavá HIV léčebná možnost jak pro prevenci tak léčbu s unikátním mechanismem působení v porovnání s ostatními schválenými léky. Má skvělý potenciál pomoci pacientů, kteří trpí lékovou rezistencí, stejně tak těm, kteří by měli prospěch z dlouhodobě působícího injekčního koktejlu léků proti HIV.“

Dr. Michael S. Kay, Ph.D., senior autor studie a profesor biochemie na University of Utah Health

Studie se objevila v Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Podle Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2019 celosvětově nově nakaženo HIV asi 1,7 milionu osob. Více než 38 milionů aktuálně žije s infekcí. Kombinovaná antiretrovirová terapie (cART), takzvaný „léčebný koktejl“ dramaticky zlepšil přežití a kvalitu života u takových pacientů, ale je také nákladný, často má vážné nežádoucí účinky a vyžaduje, aby pacienti užívali léčbu každodenně. Navíc kvůli častému mutování HIV, je léková rezistence stálým problémem, říká Kay, takže výzkumníci vždy hledají nové léky s novým mechanismem účinku, aby mohli poskytnou solidní kombinaci léčby.

V nové studie vědci zkoumali jedinečný lék zvaný CPT31, založený na D-peptidu, který se zaměřuje na kritická místa v mechanismu, kdy HIV splývá s buňkou, který zřídka mutuje. D-peptidy jsou zrcadlovým obrazem přirozeně se vyskytujících peptidů. Abyste to znázornili, představte si pravou a levou ruku. Stavební kameny a celková struktura přírodních peptidů je analogická levé ruce oproti naší pravé ruce s D-peptidy.

To je příčinou, že CPT31 a další D-peptidy nejsou v našem těle odbourávány. Takže vydrží mnohem déle než přirozené peptidy, což je dělá mimořádně vhodnými pro dlouhotrvající injekční formu.

„Navíc k jejich přetrvávání v těle, D-peptidy jsou široce ignorované imunitním systémem, předchází reakcím imunitního systému, které jsou vedlejším účinkem často pozorovaným u tradičních peptidových a proteinových léků,“ říká Brett Welch, spoluautor studie a senior vedoucí technologie a strategie ve společnosti Navigen, Salt Lake City, která společně vyvinula CPT31 a která řídí klinické studie. „Jako D-peptid, naší nadějí je, že CPT31 poskytne rozšířenou virální supresi s nižším dávkováním a redukcí vedlejších účinků.

Aby zjistili, zda CPT31 dokáže předejít infekci HIV, Kay a jeho kolegové nejdříve látku injekčně vpravili do zdravých makaků několik dní předtím, než je vystavili hybridu opičího viru HIV, zvaného SHIV. Opice byly kompletně ochráněny před velmi silnou expozicí SHIV, mnohem vyšší, než se kterou se obvykle lidé setkávají, a nikdy nerozvinuly známky infekce. Následně vědci identifikovali minimální dávku CPT31 potřebnou k vyvinutí kompletní ochrany, informaci, která jim pomůže v klinických studiích.

„Myslíme, že tento lék by mohl být sám o sobě použit k prevenci infekce HIV, protože úvodní expozice typicky zahrnuje relativně malé množství viru,“ říká Kay. „Tato studie ukázala, že rozsáhlá většina cirkulujících kmenů HIV z celého světa je potenciálně blokovaná CPT31.“

Ale co pozdní stádia nemoci, kdy v těle obíhají biliony kopií viru?

Aby to zjistili, podali výzkumníci CPT31 opicím s neléčenou SHIV infekcí a vysokými virovými náložemi. V průběhu 30 dní lék významně snížil přítomnost SHIV v jejich krevním oběhu. Nicméně se hladiny viru navrátily do původní během dvou až tří týdnů kvůli rezistenci, jak je obvykle pozorováno, když se léčí rozběhnutá infekce jediným lékem.

Na závěr výzkumníci testovali schopnost léku udržet virovou supresi poté, co přestali podávatcART koktejl makakům. cART redukovala SHIV na nedetekovatelnou úroveň, ale virus se rychle navrátil do původních mezí po přerušení léčby (což také pozorujeme u lidí). V této studii CPT31 sám osobě udržovala virus na nedetekovatelné úrovni po měsíc (dokud nebylo přerušeno podávání léku).

„Taková zjednodušená ´udržovací léčba´ může přinést pacientům novou možnost kontroly nad virem, která je nákladově efektivní, pohodlná k užívání a má méně vedlejších účinků,“ říká Kay.

Paralelně s klinickým výzkumem, společnost Navigen vyvíjí dlouhotrvající injekční formu CPT31 s cílem vyžadujícím injekční podání pouze každé tři měsíce.

„Zdá se, že dlouhotrvající injekční forma je velmi preferovaná jak pacienty, tak lékaři ve srovnání se současným každodenním lékovým režimem, který může být výzvou k udržení,“ říká Welch. „Navíc stálá terapeutická úroveň zabezpečená takovouto formou zredukuje riziko lékové rezistence způsobené vynecháním dávky, stejně tak zredukuje vedlejší účinky.“

Nadcházející studie u lidí, naplánované později v tomto roce, pomohou zjistit, jestli je CPT31 bezpečný a efektivní u lidí. Kay říká, že úplný průběh studií u lidí a následné schválení FDA může zabrat několik let.

Přeloženo z: https://www.news-medical.net/news/20200821/New-injectable-drug-could-offer-long-lasting-protection-from-HIV-with-fewer-side-effects.aspx.Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.