Pacienti s AIDS mívají vyšší hladinu prolaktinu

Vyšší hladina prolaktinu se vyskytuje přibližně u pětiny lidí s AIDS. K tomuto závěru došli vědci ze španělské Hospital de Galdakao.

Co je to prolaktin

Prolaktin neboli luteotropní hormon je látka produkovaná podvěskem mozkovým. U žen stimuluje rozvoj mléčné žlázy během těhotenství a kojení po porodu. Rovněž tlumí vyzrávání vajíčka ve vaječníku a menstruační cyklus. Ovlivňuje také vztah matky k mláděti. U mužů ovlivňuje růst předstojné žlázy a přídatných pohlavních orgánů. Prolaktin také ovlivňujeimunitní systém a hraje důležitou roli v jeho trvalé aktivaci při nákaze člověka virem HIV.

Podmínky pro hodnocení studie

Španělští vědci zkoumali ve stejných klinických podmínkách 192 HIV pozitivních mužů léčených antiretrovirovou terapií (léčba užívaná u HIV pozitivních pacientů), kteří podstoupili 355 měření koncentrace prolaktinu v krvi. U všech zkoumaných lidí byly také zohledněny všechny ostatní imunologické, virologické a další laboratorní parametry, jako například koncentrace bílých nebo červených krvinek. Všechna tato měření byla provedena ve stejném čase jako měření hladiny prolaktinu v krvi.

Překvapivé výsledky

Po důkladném vyhodnocení získaných výsledků lékaři zjistili, že zvýšená koncentrace prolaktinu v krvi byla pozorována u 21,4 % zkoumaných pacientů. Častěji se vyskytovala u pacientů užívajících opioidy (ať již u narkomanů, nebo pacientů, kterým jsou podávány opiové léky proti bolesti) než u pacientů, kteří opioidy neužívají.

Přesto je ale krevní koncentrace prolaktinu nezávislá na stadiu AIDS, na metabolických poruchách pacienta nebo na množství viru HIV v krvi. Například u pacientů nenakažených některým z virů žloutenky byla koncentrace prolaktinu lehce vyšší než u těch, kteří tímto virem infikování byli.

Lékaři také zjistili, že vyšší hladina prolaktinu se vyskytuje u pacientů s vyšším počtem bílých krvinek s tzv. antigenním znakem CD4. Stejně tak pacienti s hyperprolaktinemií měli i vyšší počty CD4 pozitivních bílých krvinek. Překvapivým zjištěním ale bylo, že antiretrovirová terapie nemá vliv na koncentraci prolaktinu v krvi, ačkoliv se předpokládalo, že při použití této léčby by měla být koncentrace prolaktinu nižší.

Hyperprolaktinemie je tedy poměrně běžná u zhruba jedné pětin HIV pozitivních pacientů. Není spjata ani s antiretrovirovou terapií, ani s metabolickými poruchami nebo s hladinou viru HIV v krvi. Význam hyperprolaktinemie a počtů CD4 pozitivních krvinek je zatím poměrně nejasný a budoucnu se bude podle vědců zkoumat dál.

(kam)

Zdroj: Julio Collazos. Serum Prolactin Concentrations in Patients Infected with Human Immunodeficiency Virus. HIV Clinical Trials 2002;3(2):133–138.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.