Pacienti s HIV a nový koronavirus - Covid-19

Informace platné k 27.2.2020 16:45. Budeme dále aktualizovat.

Pro HIV+ osoby s jakýmkoliv stavem imunity platí stejná doporučení jako pro ostatní obyvatele ČR. O průběhu infekce u osob s HIV zatím nejsou dostupné informace.

Infekce novým koronavirem (dostal jméno Covid-19) se šíří především kapénkovou nákazou při úzkém kontaktu s nakaženou osobou (v místnosti, v dopravním prostředku apod.). K přenosu dochází zřejmě také kapénkami, které ulpěly na povrchu předmětů a přenesou se špinavýma rukama na sliznice. Pro nákazu je rizikový pobyt v oblastech, kde se vyskytuje větší počet infikovaných osob, v tuto chvíli se jedná o následující místa (bude se jistě měnit):

** pevninská Čína – všechny provincie
** Jižní Korea
** Itálie – regiony Lombardie, Veneto = Benátsko, Emilia-Romagna, Piedmont
** Hong Kong
** Japonsko
** Singapur
** Irán

Onemocnění probíhá jako infekce dýchacích cest s horečkou a kašlem, běžným vyšetřením u lékaře nelze odlišit od chřipky a jiných respiračních infekcí typických pro současné období. Úmrtnost je podstatně nižší, než byla v epidemiích s předchozími koronaviry (jako byl SARS) a dosahuje asi 2%. Těžší průběh a vyšší riziko úmrtí mají především senioři nad 70 let věku a osoby s jinými závažnými interními chorobami.

O průběhu infekce u osob s HIV zatím nejsou dostupné informace.

K léčbě několika pacientů byla v Japonsku a Thajsku použita směs léků proti HIV a chřipce, ale o jejich účinku se velmi pochybuje – k uzdravení vedla spíše náhoda. Začínají vědecké zkoušky s přípravkem remdesivir, který vyvinul tým americké firmy Gilead pod vedením českého vědce dr. Cihláře.

Pro HIV+ osoby s jakýmkoliv stavem imunity platí stejná doporučení jako pro ostatní obyvatele ČR. Je vhodné

  • zvážit či zrušit cesty do rizikových oblastí uvedených výš
  • vyhýbat se místům s velkým a úzkým nahloučením osob (včetně přeplněných čekáren u lékaře)
  • vyhýbat se osobám nakaženým jakoukoliv infekcí dýchacích cest
  • v případě vlastního onemocnění respirační infekcí zůstat doma, tedy nechodit do zaměstnání či do školy, nejezdit MHD, nepobývat zbytečně ve veřejných prostorách; rouška použitá nemocným omezí šíření nákazy do okolí
  • k samoléčbě použít běžné postupy a prostředky – být doma v teple, zvlhčovat vzduch, pít horký čaj s citronem, při horečce nad 38°C použít Paralen nebo Ibalgin, při kašli běžné léky na odkašlání a na potlačení dráždivého kašle
  • pokud tento postup nepomáhá, vyhledat pomoc praktického lékaře nebo HIV centra, nejlépe po telefonické domluvěInformace se budou jistě vyvíjet a o nové infekci bude přibývat poznatků. Je dobré sledovat sdělovací prostředky a jiné informační zdroje

Současně ale není třeba propadat panice. Na běžnou chřipku zemřelo letos v zimě v Evropě jistě více osob, než na koronavirus na celém světě.

MUDr. Pavel Dlouhý
primář
Infekční oddělení
Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.