Pět tipů, jak dodržovat léčbu při cestování

I pro ty, kteří nemají běžně problém s pravidelným braním léků proti HIV, může nastat problém, když cestují. Tady je pět tipů od zkušeného cestovatele Davida Durana:

1.Zabalte si vždy pár léků navíc – je pochopitelné, že si člověk na cesty nechce brát celé balení léků pro případ ztráty, vždy ale může dojít k nečekaným událostem a proto je dobré nemít léky napočítané přesně na den, ale vzít si s sebou rezervu na několik dní pro případ takových situací, jako jsou zpoždění, dopravní problémy apod.

2.Mějte léky vždy po ruce – nedávejte je například do odbavovaného zavazadla na letišti. To koneckonců platí o všech „cennostech“ (jakou pro vás určitě léky na HIV jsou). A to nejen proto, že taky tady se může spoj nebo vydávání zavazadel zpozdit. Dost často dochází i k úplné ztrátě vašeho kufru, kdy se k němu (v lepším případě) dostanete po několika dnech a v tom horším už nikdy. A několikadenní či několikatýdenní dovolená v takovém stresu za to opravdu nestojí.

3.Nastavte si upozornění – ať už používáte běžně budík, aby vám připomenul, kdy si vzít léky, nebo ne, v případě cestování jste často vyčerpaní a zapomnětliví. V takovém případě se může stát, že i zapomente, jestli jste si léky už vzali nebo ne, a dvojitá dávka také není ideální.

4.Velké časové posuny – při cestování přes různá časová pásma si dejte opravdu pozor na správné vypočítání nového času, kdy budete léky brát. Může se vám stát, že třeba letíte 11 hodin a po přistání a posunutí hodinek zjistíte, že „je“ jen o pár hodin víc. Přeskočit den (či jeho část), abyste se přizpůsobili na obvyklý čas braní ale v jiném pásmu, se nedoporučuje, ale není to ta nejhorší varianta. Pokud by vám nový čas na léky vycházel v opravdu nevhodnou např. noční dobu, asi je to lepší než vstávat vždy ve dvě ráno, vzít si léky a snažit se znovu usnout.

5.Noste si denní dávku po kapsách – jako v bodě 2. může dojít k neočekávaným událostem nebo zkrátka na dovolené máme jiný režim. Často například večeříte mimo hotel a, berete-li léky večer, problém je na světě! Je dobré si vypěstovat návyk, kdykoli opouštíte svůj pokoj, jako kontrolujete, jestli máte peněženku, mobil, klíče, doklady, přidat na tenhle seznam i denní dávku léků.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.