Pět způsobů, jak zůstat silný: Jak ovlivnilo odhalení Charlieho Sheena lidi žijící s HIV

Otřes, mediální štvanice, šokující diagnóza, zhýralý život, zničující, noční můra bývalého milence, hysterie – to jsou všechno silná slova, která na nás „křičela“ z novinových titulků, když herec Charlie Sheen odhalil svou HIV pozitivitu. Bohužel ukazují, že se u mnoha američanů chápání HIV a AIDS nikam neposunulo od dnů, kdy novináři „šli“ po Rocku Hudsonovi. Na HIV se stále díváme jako na strašnou epidemii a lidi s HIV vnímáme jako zdravotní hrozbu.

Tenhle příběh je v mnoha ohledech příležitostí, jak si poopravit své mylné představy o zmíněném viru. Pro toho, kdo ale s HIV žije, takové přehnané titulky spouští staré známé pocity, které se tak často pojily s HIV: strach, stigma a stud. Podobná pojetí posilují stigma, které má přímý vliv na život lidí s HIV a jejich blízkých. Mnoho z nás (mě diagnostikovali v r. 1988) věnovalo značné úsilí tomu, abychom překonali tyhle bolestivé emoce a to z dobrého důvodu. Na rozdíl od epdiemie v 80. a 90. letech dnes mnohem přesněji chápeme, jak HIV funguje, a zároveň máme účinné prostředky k prevenci a kvalitní léky. Přes všechny uvedené pokroky je stud a stigma pro některé HIV pozitivní mnohem smrtelnější než sám virus.

Jaký vliv na nás stigma má? Strach z odhalení stále některým brání ve vyhledání HIV testování nebo, jsou-li pozitivní, v otevřenosti o svém stavu. Stigma živí odmítání, nenávist, pocity opuštěnosti a dokonce i násilí a posun směrem ke kriminalizaci HIV se tak stupňuje. U těch z nás, kteří s HIV žijí, taková smršť dusivých pocitů přispívá ke škodlivým emočním stavům, které podrývají naše zdraví. Mohou se tak spustit deprese, úzkost, trauma a potřeba otupit nepříjemné pocity pomocí návykového chování. To horzí obzvlášť s příchodem svátků.

Pro lidi s HIV je hlavní postavit se aktivně ke zvládání emocí, které přijdou, když podobné stigma pocítí:

  • Vužijte takového okamžiku k poučení: Stigma a diskriminaci živí neznalost a strach. Pečlivě sledujte poslední vývoj ohledně výzkumu HIV a nebojte se informovat své přátele a známé. Připomínejte jim, že HIV se nepřenáší sdílením běžných předmětů v domácnosti a že u dnes diagnostikovaných HIV pozitivních (kteří užívají léky) se očekává normální věk dožití. Lidé s nezjistitelnou virovou náloží nenakazí virem svého partnera a opakovaně se prokázalo, že pre-expoziční profylaxe (PrEP) brání přenosu viru. Věřím, že nejmocnější zbraní proti stigmatu je otevřenost o své HIV pozitivitě. Jde samozřejmě o velmi osobní rozhodnutí a musíme mít pocit, že je přiměřené a bezpečné. Když ostatní vědí, že někdo, koho milují nebo si ho váží, je HIV pozitivní, stereotypy a stigmata se rychle rozplynou.
  • Nebuďte sami: Izolace je u těch, kdo žijí s HIV, běžná. Může to způsobovat fyzická únava nebo jiné potíže, může být také projevem pocitů hanby či depresí. Mnozí HIV pozitivní klienti se označují jako „poškozené zboží“. Připadají si stigmatizovaní rozdělením na seropozitivní a negativní svět. Nekteří cítí beznaději, jiní úzkost či deprese, ale každý z těchto pocitů způsobuje uzavřenost a odtažitost. Je zásadní postavit se takovému nutkání a aktivně se otevřít společenosti – spojit se a trávit čas s kamárádem nebo kamarádkou, někým s rodiny, knězem nebo podpůrnou skupinou. Věřím, že společenský život je tou nejdůležitější součástí našeho citového ukotvení i pro naše zdraví.
  • Pečujte o sebe: Péče o sebe je vždy velmi důležitá, ale naprosto zásadní je při stresovém vypětí. Dostatek kvalitního spánku, vyhýbání se nadměrné konzumaci alkoholu nebo jídla, najít si čas na tiché přemýšlení a obklopit se lidmi, kteří vám poskytují emoční „potravu“ – to vše jsou důležité části pěče o sebe sama. Jednoduché kroky jako například vytvoření krátkého seznamu toho pozitivního, za co životu vděčím, jsou výborným protilékem na negativní emoce. Každý z nás si vytvoří vlastní recept, jak udržovat v životě rovnováhu. Pro mě je to například spojení s přírodou, hra se svými psy a tichý večer doma s partnerem – to vše mi vrací síly.
  • Je-li to třeba, vyhledejte profesionální pomoc: Existují období, kdy je třeba se obrátit na odborníka pro radu. Každým rokem téměř 40% lidí s HIV splňují kritéria klinického obrazu depresivní poruchy a téměř stejný počet splňuje kritéria diagnostikované úzkosti. Jakmile neklid dosáhne určité úrovně nebo pokud máme jen celkový pocit duševní nepohody, je užitečné spojit se s odborníkem na duševní zdraví – zdravotníkem, který může poskytnout účinné nástroje a léčbu (většinou kombinaci léků a terapie rozhovorem). Je důležité vyhledat někoho, kdo je obeznámen s problematikou HIV. Neměli byste muset vzdělávat vašeho terapeuta v oblasti vašich zkušeností a stavu. Požádejte někoho z podobných lidí, kteří vám poskytují podporu, o doporučení.
  • Buďte k sobě vlídní: Je přirozené, že se ztotožňujeme s negativními sděleními o HIV, která na nás „křičí“ z médií, obzvlášť pokud rezonují s nějakým hluboce zakořeněným strachem, který už v sobě nosíme. To vede k pocitu studu – ochromujícímu pocitu, že jsme nějak vadní. Protilékem na pocity studu je soucit k sobě samému. Chovejte se k sobě laskavě a snažte se pochopit, že HIV je zdravotní stav, ne morální. Směřujte k vlídnému přijímání toho, kdo jste, s dary, které světu přinášíte, a vašeho významu na světě.

Stigma spojené s HIV je škodlivější než virus sám. Když ti z nás, kdo s virem žijí, čelí návalům emocí, musí se znovu obrnit svou odolností a silou - nejen pro sebe samé, ale i pro ty, kteří stále bojují s tíhou stigmatu.

Autor (David Fawcett, Ph.D., L.C.S.W.) je odborník na zneužívání návykových látek, certifikovaný sexuolog a klinický hypnoterapeut se soukromou praxí ve Ft. Lauderdale na Floridě. Je autorem knihy „Lust, Men, and Meth: A Gay Man’s Guide to Sex and Recovery“ (Chtíč, muži a methamfetamin: průvodce gaye sexem a uzdravením).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.