Petice na podporu rovného přístupu k obětem diskriminace

Vyjádřete nesouhlas se současnou podobou antidiskriminačního zákona, který nezaručuje všem obětem diskriminace stejné procesní možnosti při odstranění diskriminačního jednání a dle našeho názoru ani dostatečné prostředky ochrany.

Petice je umístěna zde.

Zásadní problém platné právní úpravy spočívá v nerovném procesním postavení obětí diskriminace a v důsledku toho i jejich rozdílných šancí uspět v soudním řízení. Zatímco například u diskriminace z důvodu etnické příslušnosti již funguje princip sdíleného důkazního břemene rovnoměrně rozloženého mezi žalobce a žalovaného, v případě diskriminace z důvodu věku či zdravotního postižení spočívá celá tíha prokázání diskriminační povahy jednání v oblasti zdravotní péče, veřejných služeb či bydlení na oběti. Starší člověk, který byl vystaven nerovnému zacházení, tak musí nejen dokázat, že k nerovnému zacházení došlo, ale také, že byl motivem k takovému jednání právě jeho vyšší věk - copak ale může někdo číst myšlenky a znát cizí motivaci? Pokud se však v obdobné situaci nachází příslušník etnické menšiny, stačí mu pouze doložit, že s ním bylo nerovně zacházeno, a vysvětlení důvodů už je na žalovaném.

Samostatnou kapitolou je dále nespravedlnost zákona vůči osobám s mentálním postižením, které se z povahy svého handicapu mohou soudní cestou bránit jen velmi obtížně, případně jsou z procesu ochrany před diskriminací zcela vyloučeny.

Apelujeme proto na zákonodárce, aby převzali iniciativu a tento nevyhovující stav napravili. Žádáme, aby všichni občané České republiky měli v rámci obrany proti diskriminaci stejná práva, bez ohledu na druh diskriminačního jednání. Dále žádáme, aby byly vytvořeny podmínky pro eliminaci diskriminace ve společnosti, a to s důrazem na zvýšení prevence.

Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice (Camille Latimier) Kontaktujte autora petice


vytvořil 01.07.2019 KLOB, aktulizace 8.7.2019 KLOB

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.