Potřeba lepších strategií léčby a prevence oportunních infekcí souvisejících s AIDS neutuchá

Ačkoli pokroky v léčbě výrazně snížily úmrtnost na oportunní infekce související s AIDS, nová studie, která vychází z třicetiletého sběru údajů o více než 20 000 pacientech v San Franciscu, naznačuje, že stále existují bohaté rezervy ke zlepšování. Asi třetina – 35% pacientů s AIDS a s diagnózou první oportunní infekce mezi lety 1997 a 2012 ve zmíněném městě zemřela podle uvedené studie zveřejněné v Journal of Infectious Diseases (Věstník o infekčních chorobách) do pěti let.

„Přestože nedávné výzkumy naznačují, že mnohé oportunní infekce v USA jsou dnes méně obvyklé a často také méně smrtelné, nemůžeme je zcela opomíjet,“ říká Kpandja Djawe, PhD, z amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) a vedoucí autor citované studie, na které pracovali jak výzkumní pracovníci z CDC tak ze sanfranciského Úřadu pro veřejné zdraví. „Musíme je stále mít v povědomí a to i v kontextu se epidemiologické situace HIV.“

Při práci na jmenované studii odbornící analyzovali údaje ze sledování HIV infekce sbírané průběžně v posledních více než 30 letech sanfranciským Úřadem pro veřejné zdraví, které se týkaly prvotních a následných oportunních infekcí způsobených AIDS a to po celém městě od r. 1981.

Neléčená infekce HIV postupně vede k rozvoji AIDS, oportunních infekcí a rakoviny. K tomu často docházelo v prvních letech epidemie v USA, kdy úmrtí nezřídka následovalo krátce po diagnóze AIDS: mezi lety 1981 a 1986 jen sedm procent pacientů v San Francisku žilo déle než pět let po výskytu první oportunní infekce, jak uvádí studie.

Od té doby se s pokroky v antiretrovirové terapii (ART), širší dostupností testů na HIV a lepšící se léčbou oportunních nemocí úmrtnost výrazně snížila. Během posledního období, kterým se studie zabývá (1997 až 2012)žilo pět let a déle 65% pacientů s diagnózou oportunní infekce způsobené AIDS, což je trend, na němž se shodují i další studie.

Zbývajících 35% pacientů s AIDS – těch, kteří zemřeli do pěti let po objevení oportunní infekce, jsou pádným důvodem práce, která je ještě před námi v boji s nemocemi způsobeným AIDS, poukazují autoři. „Lepší strategie léčby a prevence včetně včasnějšího diagnostikování HIV jsou třeba k ulehčení od břemena oportunních infekcí z AIDS i dnes – v době kombinované léčby ART,“ říká Sandra Schwarcz, MD, vedoucí epidemioložka sanfranciského Úřadu pro veřejné zdraví a jedna z autorů studie.

A opravdu některé z takových infekcí, jako např. progresivní multifokální leukoencefalopatie (PML) a rakoviny spojené s infekcí včetně mozkového lymfomu se dnes stále pojí se značným rizikem úmrtí, jak zjistili autoři, přes celkové zvýšení šancí na přežití. Výsledky ze San Franciska navíc mohou vycházet příznivěji než v ostatních částech země (USA), kde mohou být programy testování a léčby HIV méně rozsáhlé.

„Výsledky ze San Franciska povzbuzují, ale zdůrazňují potřebu dále se soustředit na možné oportunní infekce, které způsobují velmi zhoubné choroby,“ upozorňují v připojeném komentáři Henry Masur, MD a Sarah W. Read, MD z Národního ústavu zdraví. „35-procentní úmrtnost do pěti let po prvotní oportunní infekci způsobené AIDS nechává značný prostor pro zlepšování.“

Stručná fakta:

  • Oportunní infekce způsobené AIDS a průvodní rakovina mohou udeřit, když je imunitní systém vážně poškozený a HIV infekce se neléčí, načež přechází v AIDS.
  • Mezi lety 1981 a 1986 žilo přes pět let po diagnostikování první oportunní infekce jen 7 procent pacientů s AIDS v San Francisku. V posledním období popsaném ve studii (1997 až 2012) se poměr pacientů přeživších pět let zlepšil na 65%.
  • Přes pokroky v léčbě zbývajících 35% pacientů s AIDS v San Francisku ve zmíněném odbobí zemřelo do pěti let po diagnostikování první oportunní infekce.

Zdroj

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.