Růst nově nakažených HIV se v Česku letos zastavil. Souvisí to s úspěšnější prevencí i se změnou léčby

Do konce října 2017 bylo v české evidenci 3338 HIV pozitivních osob, z nichž 178 lidí si tuto diagnózu vyslechlo letos, což je o 40 % méně nemocných než ve stejném období roku předchozího. Příčina poklesu nárůstu nemocných podle SZU zřejmě souvisí se změnou léčby, která nastala před několika lety.

„Kdyby dnes Freddie Mercury zjistil, že je HIV pozitivní, tak by měl šanci na to, že by mohl zpívat ještě dalších dvacet třicet let,“ podotkl v této souvislosti vedoucí lékař HIV centra Nemocnice na Bulovce Ladislav Machala. „Existují odhady za rok 2016, že je u nás asi 700 osob HIV pozitivních, o kterých nevíme, což jsou případy, které nejsou zatím hlášeny,“ zdůraznil k tomu Vratislav Němeček z NRL.

Přenos infekce se děje z 94 procent sexuální cestou. Pokles nových případů odborníci zaznamenali zejména ve skupině mužů majících sex s muži, která tvoří dvě třetiny nových diagnóz. Naopak na více než čtvrtinu vzrostl podíl heterosexuálních přenosů. V roce 2016 to bylo 18,5 procenta, letos až 27 procent. V Česku se HIV infekce šíří injekčním užíváním drog jen velmi málo.

Antiretrovirovou terapii nyní podstupuje valná většina nemocných HIV. „Lidé s těmito moderními léky mají nulovou virovou nálož v krvi, tedy pokud léky poctivě užívají, tak virus není v jejich krvi dlouhodobě detekovatelný. Takže jsou prakticky neinfekční. Tím se je snažíme stabilizovat v bezpříznakovém stadiu a navíc kolem sebe HIV infekci nešíří. Nejsou infekční ani v případě, když mají sex bez kondomu,“ poznamenal Machala. Přitom připustil, že na poklesu počtu nových případů HIV pozitivních může mít lví podíl i jisté povědomí veřejnosti o používání kondomů, zvláště v gay komunitě. „Určitý efekt tady měly kampaně, které prováděly některé nevládní organizace, jako třeba Česká společnost AIDS pomoc,“ řekl dále Machala

Zdroj: Zdravotnický deník. Připravil Jirka

#image_description_329#

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.