S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti? 3. díl - taneční droga

3. díl - taneční dorga

MDMA

MDMA je derivát amfetaminu, slangově extáze, E (éčko, emko). MDMA nejčastěji potkáváme ve formě krystalů, které mají specifickou „chemickou“ hořkou chuť a špinavě bílou, nažloutlou nebo nahnědlou barvu. Krystaly MDMA je možné rozdrtit na prášek a šňupat, spolknout (raději zabalené v papírku), vetřít do dásní. Přítomnost MDMA lze zjistit z moči během 1 až 5 dní od užití.

Co s MDMA chceme zažít

Asi půlhodiny po aplikaci euforie, uvolnění zábran, pocit sounáležitosti s jinými lidmi, touha komunikovat, dotýkat se. MDMA má i stimulační efekt, člověk má pocit, že je nabitý energií. Může se změnit vnímání zvuků a světel, to je jeden z důvodu popularity MDMA na tanečních akcích a v klubech.

Čemu bychom se s MDMA rádi vyhnuli

Typický nežádoucí účinek je zatínání čelistí, skřípání zubů (vyplácí se mít připravenou žvýkačku) nebo pocení. Někdy MDMA způsobuje úzkost, záchvaty paniky, dezorientaci a zmatenost.

MDMA způsobí vyplavení látek, díky kterým se cítíme dobře. Mozku pak trvá několik dní, než chybějící látky nahradí. Proto nemá moc smysl užívat další MDMA po odeznění účinku. Na MDMA se poměrně rychle vyvíjí tolerance, to může svádět k přechodu na silnější stimulační látky. Závislosti přímo na MDMA se nemusíme příliš obávat, někteří lidé si ale bez MDMA nedokážou představit dobrou taneční akci.

Látky, kterými se MDMA ředí (pervitin, syntetické katinony, aspirin, kofein, ketamin), můžou způsobit další nepředvídatelné účinky.

Rizika

MDMA může zvýšit vaši tělesnou teplotu na život ohrožující úroveň, tanec a teplo v klubech situaci zhoršuje. Úmrtí spojená s užitím MDMA nejčastěji souvisí s přehřátím organizmu, srdečním selháním nebo pitím nepřiměřeného (málo nebo příliš) množství vody.

Sex na MDMA

MDMA vás může vzrušit, zvýšit citlivost na dotek, zesílit touhu po kontaktu s jinými lidmi. Ale erekci spíše zhorší a ejakulaci znesnadní. MDMA se často užívá s viagrou. To pomůže překonat problém se získáním a udržením erekce, ale je tam vyšší riziko dlouhotrvající bolestivé erekce, která pak často vyžaduje lékařskou pomoc.

Toxický koktejl

Alkohol

Alkohol může utlumit účinky MDMA, zatímco MDMA maskuje účinky alkoholu, takže je obtížné zjistit, jak moc jsme opilí. Obojí odvodňuje organismus, zatěžuje játra a ledviny a zvyšuje tělesnou teplotu. Úmrtí související s MDMA často zahrnují i alkohol.

Medikace na HIV

Některé z léků na HIV – zejména inhibitory proteázy, jako je ritonavir – mohou zvýšit hladiny MDMA v těle na extrémně vysokou hladinu, protože zabraňují jeho rozkladu v játrech. Poraďte se se svým lékařem nebo si ověřte interakce medikace, kterou užíváte, s látkami, které se chystáte užít.

Antidepresiva

Užití MDMA při léčbě některými antidepresivy je extrémně nebezpečné, protože zvyšuje riziko serotoninového syndromu. Serotoninový syndrom nerozchodíte, lékařskou pomoc proto vyhledejte hned. Pokud užíváte antidepresiva, před užitím MDMA se poraďte s lékařem. Nejhorší bývá kombinace MDMA s inhibitory monoaminooxidázy (MAOI).

Kokain, mefedron, pervitin

Tyto stimulační látky užité s MDMA mohou vystavit srdce nebezpečné úrovni zátěže, to zvyšuje riziko infarktu.

Léky typu Viagra

Kromě zvýšené zátěže pro srdce tato kombinace může zvýšit vaši šanci na dlouhotrvající bolestivou erekci (déle než 4 hodiny). Bez rychlé lékařské pomoci priapismus může způsobit trvalé poškození vašeho penisu.

Bezpečnější užívání

Přehřátí a dehydrataci se můžete vyhnout tím, že každou hodinu, kterou protančíte, vypijete půllitr vody a mezi tančením si uděláte přestávky. Snažte se toto množství nepřekračovat. MDMA by se měli vyhnout lidé, kteří v minulosti měli psychické potíže, protože MDMA může přispět k jejích rozvoji nebo zhoršení.

MDMA zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci, není rozumné ji užívat, když máte vysoký krevní tlak, problémy se srdcem, játry nebo ledvinami, glaukom, měli jste v minulosti mozkovou příhodu.

Připravila Xenie

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.