S jakými drogami se dnes můžete setkat ve společnosti?

1. díl – alkohol

Připravili jsme pro Vás seriál, ve kterém se budeme věnovat drogám, na které můžeme narazit ve společnosti. Naším cílem není vás nabádat, jestli si nějakou drogu máte nebo nemáte dát. Ale ať se rozhodnete jakkoliv, chceme, abyste věděli, co děláte. V prvním dílu se budeme věnovat té nejobvyklejší droze, se kterou se setkáváme všichni poměrně často, a to je alkohol.

Alkohol, jak funguje

Alkohol patří mezi tlumivé látky, ale v malém množství stimuluje. Metabolizuje se v játrech, proto se vyplatí myslet na to, jaké jiné látky metabolizované v játrech také užívám.

Co od alkoholu chceme

Alkohol je užíván kvůli stavu lehké podnapilosti, kdy intoxikovaný je excitovaný, hovorný, stoupá mu sebedůvěra, sám sobě připadá vtipný. Díky uvolnění vnitřního napětí snadněji překonává společenské zábrany, to znamená, že se například snadněji seznamuje.

Sex a alkohol

Pokud jde o sexuální chování, alkohol rozpouští zábrany, člověk se tak může cítit sebejistě, sexuálně asertivně, mít chuť na experimenty. Alkohol má ale obecně špatný vliv na erekci a schopnost ejakulace. V podnapilém stavu lidé více riskují, to zvyšuje riziko nákazy HIV, HCV a jinými infekčními onemocněními. Někdy člověk ztratí kontrolu nad děním a další den si nepamatuje, jak to vlastně bylo se sexem.

Čemu bychom se při užívání alkoholu rádi vyhnuli

Už v malém množství jsou patrné účinky alkoholu na soustředění, rychlost reakcí, koordinaci pohybů, úsudek, rozhodování. Typický je alkoholový zápach z úst a zarudnutí v obličeji. Při středně těžké podnapilosti může dojít k projevům agresivity, typická je ataxie (nesouměrnost pohybů a jejich špatná koordinace), vrávorání a pády. Při těžké podnapilosti je řeč setřelá, dysartrická, intoxikovaný jedinec se v tomto stavu nezřídka pomočí a pokálí. Na tento stav už bývá amnézie. Při zvracení vzniká nebezpečí vdechnutí zvratků. Při dlouhodobém užívání se setkáváme s přetrvávající vztahovačností, poruchami paměti, intenzivními úzkostmi a depresí.

Kocovina

Slovo „kocovina“ označuje vedlejší účinky konzumace alkoholu, které se projevují bolestí hlavy, pocitem žízně, citlivostí na světlo i hluk, nevolností a celkovým oslabením organismu. Alkoholová kocovina je způsobena především dehydratací organismu, která se projeví až po odeznění tlumivých účinků alkoholu. K alkoholu se tak vyplatí pít hodně vody, ale jedinou skutečně spolehlivou metodou, jak tomuto stavu předcházet, je omezit množství užívaného alkoholu.

Dlouhodobý vztah

S dlouhodobým užíváním alkoholu souvisí více než 200 onemocnění, například onemocnění jater, rakovina hrtanu, úst, demence, poškození mozku. Na alkoholu se může rozvinout psychická a fyzická závislost. Delirium tremens je těžký odvykací stav, který může člověka ohrožovat na životě. Alkohol zhoršuje imunitu, proto v případě HIV pozitivity bude těžší zvládat záněty.

Toxický koktejl

Alkohol může zesílit, prodloužit nebo naopak oslabit účinky mnoha léků. Proto je možné, že se vyskytne více vedlejších efektů léků na HIV. Velmi nebezpečné může být i malé množství alkoholu v kombinaci s dalšími tlumivými látkami, jako je GHB/GBL nebo třeba ketamin. Efekt kombinace dvou tlumivých látek není moc předvídatelný, není možné počítat s tím, že se sečtou (někdy se třeba znásobí). Smrtelné případy předávkování „G“ často zahrnují užití alkoholu. Alkohol je diuretikum, při kombinaci s látkami jako pervitin nebo MDMA v prostředí, kde je horko (klub, sauna), tělo je ještě dehydrovanější. To zhoršuje kocovinu. Pozor na jaterní toxicitu při užívání anabolických steroidů.

V příštím dílu se budeme věnovat konopným látkám. Ale pokud vás téma už teď zaujalo, podívejte se na stránky chemsex.cz. Tam se můžete zeptat na cokoliv, co vás zajímá.

Připravila Xénie

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.