SZÚ prý švindloval v nákupech materiálu pro diagnostiku HIV a žloutenek

Státní zdravotní ústav udělal chyby při zadávání zakázek za 67 milionů, zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad. Nedostatky se podle NKÚ týkaly nákupů speciálního zdravotnického materiálu pro přístroje na testování HIV a virových hepatitid. Ústav chyboval v letech 2014 až 2016 ve výběrových řízeních. V uvedeném období mu navíc nefungoval vnitřní kontrolní systém. Nově podal NKÚ na SZÚ trestní oznámení, ale podrobnosti nejsou zveřejněny.

Konkrétně SZÚ od roku 2006 odebíral od dodavatele jednoho z přístrojů zdravotnický materiál, na jehož dodávky uzavřel smlouvu. Kontroloři ale zjistili, že v letech 2014 až 2016 nakupoval i takový zdravotnický materiál, který součástí této smlouvy nebyl. Místo toho, aby na situaci ústav reagoval a vypsal odpovídající zadávací řízení, rozděloval veřejné zakázky v hodnotě od 11 do téměř 15 milionů korun na menší zakázky. Tím se vyhnul soutěži a zdravotnický materiál pořizoval od toho samého dodavatele. Ústav tak porušil zákon a jeho postup NKÚ vyhodnotil jako porušení rozpočtové kázně za téměř 39 milionů korun. V jiném případě SZÚ v roce 2013 uzavřel s dalším dodavatelem smlouvu za sedm milionů korun také na dodávky speciálního zdravotnického materiálu, a to napřímo bez jakéhokoliv zadávacího řízení. V souvislosti se zjištěnými nedostatky oznámil NKÚ finančnímu úřadu podezření na porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun.

Kontrola také ukázala další problémy SZÚ, na které již dříve několikrát poukázal např. Zdravotnický deník. Ředitelka ústavuJitka Sosnovcová nakonec rezignovala sama. Stalo se tak po uveřejnění další překvapivé informace, že si pronajala služební byt za 960 Kč měsíčně nedaleko metra Želivského na pražských Vinohradech. Její podřízení si mnohem menší byty mohli pronajmout za dvojnásobnou nebo trojnásobnou částku.

Zdroj NKÚ, MZ, (19. 2. 2018), zpracoval Jirka

Koláž: Zdravotnický deník.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.