Upozornění pro HIV+ pacienty - návštěva zdravotnických zařízení

s ohledem na aktuální epidemiologickou situaci týkající se koronaviru COVID 19 v ČR si Vás dovolujeme informovat o režimových opatřeních v HIV centrech v ČR a v lékařských zařízeních v ČR obecně. Obecně platí pravidlo, abyste minimalizovali svůj pobyt ve veřejných prostorách mimo svůj domov. Výrazně tím snížíte riziko nákazy.

Pokud jste objednáni na pravidelnou kontrolu a vyzvednutí léků, minimalizujte svůj pobyt na infekčních odděleních. Je možné, že HIV centra s cílem minimalizovat pobyt pacientů s HIV na odděleních, omezí návštěvu v ambulanci pouze na výdej léků. Situace se v jednotlivých HIV centrech může lišit. Cílem opatření je snížení rizika přenosu jakékoliv infekce na co nejkratší čas.

Pokud nejste objednáni a chcete navštívit lékaře z důvodů akutních zdravotních problémů, kontaktuje předem své HIV centrum a domluvte se na následném postupu. Pokud potřebujete jen předepsat jiné, než centrové léky, kontaktujte svého lékaře nebo HIV centrum telefonicky nebo e-mailem, aby Vám byl vystaven elektronický recept.

Pokud se u Vás objevily příznaky infekce horních dýcháncích cest (horečka, rýma, kašel, dušnost), konzultujte svůj stav telefonicky nejdříve u svého lékaře (praktického nebo lékaře HIV centra) nebo kontaktujte hygienickou stanici v místě Vašeho pobytu.

Současně platí nařízení ministra zdravotnictví ČR, aby osoby, které se od 7. 3. 2020 vrátily ze zahraničí, bezprostředně po návratu do České republiky oznámily tuto skutečnost, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem, svému lékaři, který rozhodne o jejich karanténě.

Obecně v tomto období věnujte větší pozornost svému zdraví, ve zvýšené míře si myjte ruce, vyhýbejte se, pokud to není nezbytně nutné, zdravotnickým zařízením. Uvědomte si, že v tomto období není nutné navštěvovat lékaře za účelem změření krevního tlaku apod.

Důrazně Vás také žádáme, abyste se v současné době vyhnuli cestování do zahraničí.

Česká společnost AIDS pomoc, za HIV centra MUDr. Pavel Dlouhý, MUDr. Svatava Snopková a MUDr. Milan Zlámal

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.