Ve Velké Británii představili nástroj pro lepší zaměření péče na HIV+ pacienta

Vědci z Královské akademie v Londýně a Britské HIV asociace (BHIVA) za podpory členů Komunitní poradní skupiny ve Velké Británii (UK Community Advisory Board (UK-CAB)) představili nástroj určený na podporu osob žijících s HIV a pomoc zdravotníkům při nasměrování jejich péče.

POSITIVE Outcomes (Pozitivní výstupy) je jednoduchý nástroj, který může rychle identifikovat na čem lidem žijícím s HIV záleží, a tak umožnit péči, která je zaměřena na konkrétního jedince. Nástroj je výsledkem pětileté spolupráce mezi výzkumníky z Fakulty ošetřovatelství, porodnictví a paliativní péče Florence Nightingaleové Královské akademie v Londýně, BHIVA a UK-CAB.

Rutinní užití nástroje bude mít četné výhody pro osoby žijící s HIV a zdravotníky, kteří jim poskytují péči. Pro osoby žijící s HIV zahrnují plánované přínosy vylepšenou komunikaci, hodnocení, získání odpovědnosti a možnost rozhodovat. Pro klinické pracovníky nabídne nástroj lepší identifikaci neřešených obav, nabídne lepší doporučení, informace o rozhodování v léčbě a zlepší sledování změn v průběhu času. Nástroj pomůže také poskytovat informace nutné pro navrhování služeb a jejich dodání, zdůvodňovat výdaje a umožní lepší poskytování péče.

Profesor Richard Harding, proděkan Fakulty ošetřovatelství, porodnictví a paliativní péče Florence Nightingaleové a ředitel Institutu paliativní péče, politiky a rehabilitace Cicely Saudersové uvedl: „Přestože pro ty, kteří mají přístup k moderní léčbě, je infekce zvladatelným, dlouhodobým zdravotním stavem, lidé žijící s HIV musí nadále čelit fyzické, psychologické, sociální a spirituální zátěži. Nástroj POSITIVE Outcomes byl vyvinut ve spolupráci se zdravotníky a lidmi žijícími s HIV aby zajistil, že potřeby každého jedince jsou identifikovány co nejefektivnější cestou, takže péče opravdu může řešit jejich individuální potřeby.“

Přes dnešní vysoce účinnou zdravotní HIV péči ukazují výzkumy, že lidé žijící s tímto onemocněním mají horší kvalitu života související se zdravím ve srovnání s obecnou populací a mají symptomy a obavy týkající se mnoha oblastí, zahrnujících fyzickou, rozumovou, sociální pohodu a informovanost.

Předsedkyně BHIVA Dr. Laura Watersová řekla: „Jsme rádi, že jsme představili nástroj POSITIVE Outcomes. Testování ukázalo, že nástroj je jasný a srozumitelný a že měří to, na čem lidem s HIV záleží nejvíce. Znamená to, že nástroj nám bude pomáhat nabízet léčbu šitou na míru každému pacientovi. Věříme, že to bude obrovský přínos jak pro osoby žijící s HIV, tak pro zdravotníky.“

Alex Sparrowhawk, předseda UK-CAB uvedl: „Různorodá skupina členů z UK-CAB v časných fázích vývoje nástroje POSITIVE Outcomes přispěla k identifikování výstupů, na kterých lidem žijícím s HIV opravdu záleží. S cílem určit potřeby každého jedince rychle a efektivně jsme se podívali také na metodologii a jazyk. V úvahu jsme samozřejmě brali omezený čas klinických pracovníků a dalšího zdravotnického personálu.“

Zdroj: https://www.eatg.org/hiv-news/new-tool-launched-to-help-provide-person-centred-care-for-people-living-with-hiv/

Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.