Vendula a Pepa poukazují na mýty o HIV

Svérázným stylem poukazují video-vizitky Venduly Hrubé a Pepy Krátkého na největší mýty a obavy z HIV pozitivních kolegů a zaměstnanců na pracovišti. Vendula drsně nabízí likvidaci bonzáků, například pliváním do jídla, a Pepa si naopak do práce nosí vlastní klávesnici a myš.

Vendula na videu s vážnou tváří odhodlaně říká: „Jako HIV pozitivní vám usnadním proces s eliminací nadpočetných zaměstnanců. Jsem schopná infikovat dotekem. Kde to nefunguje, tam ohlodávám kolegům tužky, olizuji hrnky v kuchyňce nebo osedávám prkýnka na WC. Plivnutím do polévky odstraním, koho jen mi ukážete…“. Naopak Pepa svou video-vizitku pojal velmi přátelsky. Také hledá zaměstnání a ubezpečuje, že určitě nikoho nenakazí, protože si do zaměstnání nosí vlastní klávesnici a myš, kopíruje papíry jen v rukavicích a při poradách zásobuje kolegy pro jistotu kondomy. Obě videa můžete vidět na internetu na Youtube nebo na sociálních sítích, například na Facebooku nebo Google+.

Nejedná se však o realitu, ale o další část informačně-preventivní kampaně České společnosti AIDS pomoc, o.s., kterou můžete zaznamenat nejen v novinách a na internetu, ale zejména také v ulicích a v dopravních prostředích 20 statutárních měst po celé zemi. Brzy se k nim přidají vybraná kina a oblastní TV, které se rozhodly neziskovou organizaci podpořit zdarma vysíláním osvětových spotů. Cílem je upozornit na nesmyslnou diskriminaci HIV pozitivních lidí ve společnosti a zároveň přivést většinu sexuálně aktivní populace na testy na HIV.

Poslední významná celostátní kampaň v oblasti prevence HIV proběhla v 90. letech minulého století. Nyní Česká společnost AIDS pomoc, o.s. připravila kromě video spotů i speciální weby, kde je možnost dozvědět potřebné informace. Na stránkách www.hiv-testovani.cz lze pohromadě najít všechny potřebné informace ohledně testování na HIV a zejména místa, kam lze na test na HIV zajít v regionech. Naopak příběhy HIV pozitivních lidí, které kvůli infekci HIV vyhodili z práce, najdete na webu www.hiv-prace.cz. V kinoautomatu lze zhlédnout nejen příběhy lidí, ale i vyjádření a praktické rady personalistů, lékařů a právníka. K dispozici je tam rovněž databanka informací pro zaměstnavatele i kolegy v práci a údaje o bezplatné telefonní lince 800 550 540 k této problematice.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.