Virus Zika a HIV/AIDS: podpobnosti a rozdíly

Pokud jste v nedávné době sledovali, byť jen povrchně, zprávy, určitě jste zaslechli o nedávném vypuknutí nákazy Zika. To vybízí k porovnávání s pandemií HIV (podobně jako nedávnou epidemií Eboly). Co je tedy vlastně Zika a jak se podobá či liší od HIV?

Co je virus Zika?

Podle amerického Střediska pro kontrolu a prevencí nemocí (CDC) je Zika choroba způsobená virem Zika, který sám se přenáší převážně štípnutím nakaženého komára. Může způsobit příznaky jako horečka, vyrážka, bolesti kloubů a zánět spojivek (projevující se zarudnutím očí). Její symptomy jsou mírné a mohou trvat několik dní až týden.

Zatímco Ziku nepovažujeme za život ohrožující a většinou ani nevede k hospitalizaci, její současné vypuknutí vedlo k jejímu spojování s Guillain-Barrého syndromem, což je porucha, při níž imunitní systém člověka napadá a ničí vlastní nervové buňky. Zika se také spojuje s poruchami a vadami plodu při narození – obzvlášť s vážným onemocněním zvaným mikrocefalie, kdy se děti rodí s mnohem menší hlavičkou, než se považuje za běžné.

V současnosti nevíme, jak nebo dokonce jestli Zika způsobuje Guillain-Barrého syndrom či vady při narození.

Když jsme si tedy vysvětlili, co je virus Zika, čím se podobá a liší od HIV?

Přenos

Komáři: Jak jsme již zmínili virus Zika se přenáší převážně štípnutím komára. HIV se naproti tomu nemůže přenášet komářím štípnutím, ačkoli takové přesvědčení často „přežívá“ a objevuje se mezi často kladenými dotazy.

Z matky na dítě: Virus Zika se může během porodu přenést z matky na dítě, ačkoli je to podle CDC vzácné. Navíc se nezaznamenaly žádné případy přensou viru Zika kojením.

HIV se také může přenést z matky na dítě během porodu; došlo nicméně k velikému pokroku v prevenci přenosu HIV z matky na dítě pomocí léků, které se matce podávají během těhotenství spolu s léčivy indikovanými dítěti po narození. Protože mateřské mléko ale může obsahovat HIV, HIV-pozitivním matkám v USA se, například, doporučuje nekojit a používat náhradní dětskou výživu.

Krev: Oba viry se mohou přenést krevní transfuzí. Krev, stejně jako sperma (ejakulát), pre-ejakulát, konečníkové tekutiny, vakinální tekutiny a mateřské mléko, obsahující HIV podle CDC „musí přijít do styku se sliznicí nebo poškozenou tkání či být přímo injekčně vpraveny do krevního oběhu, aby se umožnil přenos. Není nám ještě známo, zda platí to samé pro virus Zika.

Pohlavní přenos: Nedávno jsme se dozvěděli, že se virus Zika může přenášet sexuálně a CDC vydalo předběžné pokyny k předcházení pohlavního přenosu viru Zika. Použitá data se zakládají na třech dokumentovaných případech sexuálního přenosu; naše znalosti se tedy zatím stále vyvíjí. Na základě aktuálních údajů například ještě nevíme, jak dlouho virus Zika přežívá ve spermatu a jestli ho může na své sexuální partnery přenést žena.

Že se HIV může přenášet pohlavním stykem, už víme dlouho. Pokud se ovšem HIV pozitivní partner léčí a má nezjistitelnou virovou nálož, riziko přenosu se sníží téměř na nulové. Takovou strategii nazýváme „léčba jako prevence“. Dvě veliké studie vlastně zjistily nulový přenos HIV v případech, kdy měl sexuální partner nezjistitelnou virovou nálož. Kromě léčby jako prevence můžeme HIV negativním nabídnout také pre-expoziční profylaxi (ochranu) – PrEP (v některých zemích): jednu tabletu denně, jejíž užívání také výrazně snižuje riziko přenosu.

Sliny a moč: Brazilští vědci uvádí, že zjistili aktivní hladinu viru Zika ve slinách a moči. To však neznamená, že je přenos pomocí slin či moči možný. Bude potřeba dalšího výzkumu, abychom to objasnili.

HIV se nepřenáší prostřednictvím slin a moči, ačkoli jde o rozšířený mýtus a objevuje se mezi často kladenými dotazy.

Příznaky

Jak jsme již zmínili, nejběžnějšími symptomy Ziky jsou horečka, vyrážka, bolesti kloubů a zánět spojivek (zarudlé oči). Jsou mírné a mohou trvat od několika dní až po týden.

Během aktutního nakažení HIV (prvních několik týdnů po přenosu) mohou lidé vykazovat příznaky podobné chřipce, jako např. horečku, zimnici, noční pocení a vyrážky. Takovými příznaky se ale může projevovat jakákoli virová nákaza, včetně chřipky. Někteří nakažení navíc často prožijí roky bez jakýchkoli vnějších symptomů. Proto je důležité pravidelné testování na HIV.

Včasná pozornost politických představitelů

Prezident Obama nedávno požadoval od kongresu 1,8 miliardy dolarů na nouzové financování vývoje testů, léčby a vakcíny proti viru Zika. Mnozí senátoři se také dožadovali rychlé reakce federáních orgánů na Ziku.

Prezident Reagan naproti tomu nemluvil veřejně o HIV dříve než šest let po oznámení prvních případů AIDS.

Stigma a diskriminace

V některých zemích, kde Zika propukla nejvíce, zůstávají v prvních reakcích otázky práva na založení rodiny opomíjené - politici žádají ženy, aby se vyvarovaly těhotenství nebo je odložily. Například El Salvador doporučil odložení těhotenství do roku 2018. Navíc některé země, které požádaly ženy o odložení těhotenství, mají přísné zákony zakazující interrupci, včetně případů z důvodu poškození plodu.

Naproti tomu od počátků epidemie HIV, kdy se AIDS nazýval „inmunitní selhání u gayů“ neboli „GRID“ (z anglického „gay-related immune deficiency), stigma – tedy představa, že jen u určité skupiny lidí či při jistém druhu chování se může HIV přenést, existuje. A je tomu tak dodnes.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.