Vousatá zpěvačka Conchita Wurst je HIV pozitivní

Rakouský umělec Thomas Neuwirth (29), který vystupuje jako vousatá zpěvačka Conchita Wurst, je HIV pozitivní. Přiznal to na sociálních sítích s tím, že se léčí už několik let.

Vítěz Eurovize z roku 2014 se rozhodl veřejně promluvit, protože ho začal vydírat bývalý přítel, že zveřejní informace o nemoci. „Už hodně let jsem HIV pozitivní. Pro veřejnost je to opravdu nepodstatné, ale expřítel mi vyhrožuje, že vynese tyto soukromé informace. Nechci ani v budoucnu dávat nikomu možnost, aby mi naháněl strach a ovlivňoval můj život,“ napsal Neuwirth na Instagramu.

Umělec už několik let podstupuje léčbu a je přesvědčený, že vir dál nešířil. Nyní se cítí zdravý a silný. O celé věci věděla jeho rodina, která ho bezvýhradně podporovala, a také blízcí přátelé. „Oznámit to sám je lepší, než kdyby to udělal někdo třetí. Doufám, že dodám odvahu na další kroky proti stigmatizaci lidí, kteří se nakazili HIV, ať už vlastním chováním, nebo ne vlastní vinou,“ dodal.

Thomas Neuwirth se proslavil jako zpěvačka Conchita Wursta v květnu 2014 zvítězil na Eurovision Song Contest v Kodani s písní Rise Like A Phoenix. O rok později byla Conchita Wurst hvězdou zahájení festivalu Prague Pride 2015.

V civilu však Conchita Wurst žije jako muž. „Nenosím ani paruku, ani vysoké podpatky a už vůbec žádný make-up. Chodím v džínách, tričku a teniskách. A jako ostatní uklízím nádobí z myčky, peru a platím složenky,“ řekl Neuwirth v roce 2015 v rozhovoru pro Magazín DNES.

Zdroj: revue.idnes.cz

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.