Webinář plný aktualit a nových léčiv

Chcete držet půst nebo drastickou dietu při braní léků? Zajímá Vás, jak vysoké je riziko infekce při medikaci? Co mají dělat HIV+ cizinci hledající lepší život v ČR? To vše a mnohem více řešili naši lékaři. Využijte nyní šance vyslechnout si odborné rady a postupy.

Mezi naše aktuální novinky patří publikace s příhodným názvem +/- zabývající se léčbou HIV, výběrem jednotlivých léků či případných vedlejších účincích včetně slovníčku a přehledu léčiv na trhu. Publikace je volně ke stažení zdarma na webových stránkách ČSAP, ale také k dispozici ve všech HIV centrech.

Dále v pořadí bylo na programu téma dobrovolníků do (nejen) nově otevřených poboček v Olomouci, Teplicích a brzy plánovaných Českých Budějovicích. Po představení nových léků jako jsou např. STR či Gammora, jejich dostupnosti, účinku a dopadu na organismus při pravidelném/nepravidelném užívání, jsme se přirozeně posunuli k tématu zákon vs. nulová virová nálož a kontroverzní otázce „oznamovací povinnosti“. Naše společnost proto poskytuje mimo jiné i právní poradenství u konkrétních případů.

Následující úsek byl věnován již zmiňovaným dotazům diváků zasílaných přes chat během vysílání – počínaje výší rizika přenosu HIV člověkem s nulovou virovou náloží, psychickým blokem či strachem z pohlavního styku, přes pořízení Truvady jako prevence a její spolehlivosti, až k šanci zplození nebo adopce dítěte HIV+ párem. Řadu otázek uzavíral zatím veřejnosti ne příliš známý výzkum protilátky N6. Motiv rizika infekce při medikaci, kterému i přes jeho zanedbatelnou výši doporučujeme předcházet vždy kvalitní ochranou, byl dalším zajímavým námětem k diskuzi.

Stejně tak naši odborníci upozorňují na pravidelný příjem tekutin i potravy při užívání léků (např. tenofoviru, epiviru, kaletry, stribildu a dalších). Obecně bychom neměli brát léky na lačný žaludek, naopak většinu z nich až po jídle, přičemž je vhodné omezit konzumaci alkoholu.

Po celou dobu vysílání byla možnost psát online dotazy, kterou rozhodně vnímáme jako prospěšnou a smysluplnou. Prostor pro další své otázky nebo příspěvky k diskuzi do fóra však naleznete i na webových stránkách https://www.aids-pomoc.cz/poradna/

Proběhl první letošní webinář (v pořadí již třetí) a my jsme si pro Vás připravili tento souhrný obsah různých témat a probírané problematiky HIV+ komunity. Zároveň také chceme poděkovat všem zúčastněným odborníkům a hostům za jejich názory, zkušenosti i celkovou spolupráci. Samozřejmě doporučujeme shlédnout kompletní hodinový záznam na uvedeném odkazu zde.

Další okruhy témat jsme si nechali na připravovaný webinář, který proběhne na podzim. Věříme, že projekty tohoto typu jsou pro Vás přínosné a poskytnou užitečné informace. Vážíme si Vašeho zájmu a těšíme se na zpětnou vazbu.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.