Zdá se, že vakcína proti COVID-19 nesnižuje šanci na početí

Podle studie financované americkými Státními zdravotními ústavy, která proběhla mezi více než 2000 páry, očkování proti COVID-19 neovlivňuje šanci na početí dítěte. Ve srovnání s neočkovanými páry vědci nenašli žádný rozdíl v šanci na početí, když byl mužský nebo ženský protějšek naočkován. Nicméně páry měly mírně nižší šanci počít, když byl mužský protějšek infikován SARS-CoV-2 během 60 dní před menstruačním cyklem, což naznačuje, že by COVID-19 mohl dočasně snižovat mužskou plodnost. Studie byla provedena Dr. Amelií K. Wesselink z Bostonské univerzity a jejími kolegy a objevila se v časopise American Journal of Epidemiology.

„Výsledky studie pro páry chystající se otěhotnět znamenají, že se nezdá, že by vakcína oslabovala plodnost,“ řekla Dr. Diana Bianchi, vedoucí Národního institutu pro dětské zdraví a lidský vývoj Eunice Kennedy Shriver. „Poskytují také informace lékařům, kteří radí pacientům doufajícím v početí.“

Výzkumníci analyzovali data ze studie PRESTO (Pregnancy Study Online), internetového průzkumu amerických a kanadských párů snažících se o početí bez léčby plodnosti. PRESTO vede Dr. Lauren A. Wise z Bostonské univerzity.

Účastníci studie, kteří se identifikovali jako ženy, byli ve věkovém rozmezí 21 až 45 let. Ženy vyplnily dotazník o svém příjmu a úrovni vzdělání, životním stylu a reprodukční a zdravotní anamnézu včetně toho, zda byly nebo nebyly očkované proti COVID-19 a jestli byly ony nebo jejich partneři pozitivně testovaní na SARS-CoV-2. Přizvaly také své mužské partnery ve věku 21 let a starší, aby vyplnili podobný dotazník. Ženské partnerky vyplňovaly následné dotazníky každých 8 týdnů, dokud nebyly těhotné, a pokud neotěhotněly tak 12 měsíců.

Výzkumníci nezjistili žádné větší rozdíly v úrovni početí mezi neočkovanými a očkovanými páry, kde alespoň jeden partner obdržel alespoň jednu dávku vakcíny.

Když se výzkumníci podívali na faktory, které mohou případně ovlivnit výsledky, jako např. jestli účastníci studie nebo jejich partneři obdrželi jednu nebo dvě dávky vakcíny, typ vakcíny, kterou obdrželi, jak dávno byli očkovaní, jestli byli Američani nebo Kanaďani, jestli byli zdravotnickými pracovníky nebo jestli se jednalo o páry, které nezaznamenaly problémy s neplodností, výsledky byly podobné.

Celkově nebylo pozitivní testování na SARS-CoV-2 infekci spojeno s rozdíly v početí. Nicméně páry, ve kterých byl mužský partner testován s pozitivním výsledkem během 60 dnů daného cyklu, měly o 18 % nižší pravděpodobnost počít v daném cyklu. Nebyl zde žádný rozdíl v úrovni početí u párů, ve kterých byl mužský partner testován s pozitivním výsledkem více než 60 dní před cyklem ve srovnání s páry, kde byl mužský partner testován s negativním výsledkem.

Horečka, o níž je známo, že snižuje počet spermií a jejich hybnost, je běžná v průběhu infekce SARS-CoV-2 a může vysvětlit dočasný pokles v plodnosti, kterou výzkumníci pozorovali u párů, kdy prodělal partner nedávno infekci. Ostatní možné příčiny poklesu plodnosti mohou být zánět v oblasti varlat a přilehlých tkáních a porucha erekce – obojí běžné po infekci SARS-CoV-2. Vědci poznamenali, že tomuto poklesu mužské plodnosti může být potenciálně zabráněno očkováním.

Výsledky studie naznačují, že vakcinace proti COVID-19 nemá žádnou škodlivou spojitost s plodností. Vakcinace proti COVID-19 také může pomoci zabránit riziku, které má SARS-CoV-2 na zdraví matky a plodu.

Zkráceno a přeloženo z https://www.eatg.org/hiv-news/covid-19-vaccination-does-not-reduce-chances-of-conception-study-suggests/
Připravila Veronika

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.