Žloutenka a HIV přispívají k častějším zlomeninám krčku

Hepatitida typu C patří stejně jako infekce virem HIV mezi chronická onemocnění. Podle odborníků mohou obě tyto choroby vést jak samostatně, tak v kombinaci k postupnému úbytku kostní tkáně a následné osteoporóze. Jsou tak významným nebezpečím vedoucím ke zlomeninám krčku stehenní kosti, přičemž při současném výskytu chorob je již toto riziko dle nedávno provedené studie skutečně vysoké.

Studie s mnoha účastníky

Bylo prokázáno, že za úbytkem kostní tkáně stojí u infekce virem HIV mimo jiné dlouhodobá aktivace imunitního systému, svou roli však mohou hrát i užívané léky. To, že nemocní s virem HIV v krvi mají sklon k častějším zlomeninám nejrůznějšího typu, již bylo prokázáno. Doposud však chyběly informace dokazující, zda podobné riziko existuje také u onemocnění žloutenkou typu C. A právě to se rozhodli zjistit vědci z Pensylvánské univerzity ve své studii čítající obrovské množství účastníků. Posbírána byla zdravotnická data od:

  • 37 000 nemocných oběma chorobami,
  • 277 000 pacientů trpících hepatitidou C,
  • 96 000 infikovaných virem HIV,
  • více než 3 milionů v tomto ohledu zdravých lidí.

Nebezpečné spojení

Ukázalo se, že nejčastěji zlomeniny krčku stehenní kosti postihují pacienty, kteří onemocněli hepatitidou C a současně jsou infikováni také virem HIV. Na druhém místě, co se týče nebezpečí vzniku zlomeniny, se umístila žloutenka typu C a hned po ní onemocnění virem HIV. Odborníci se v této studii nesnažili odhalit, jak přesně žloutenka typu C vede k řídnutí kostí, předpokládá se však, že podobnými mechanismy jako v případě HIV. Podstatnou roli ale může hrát také alkoholismus, užívání drog nebo nedostatečná výživa, které jsou u takto nemocných často pozorovány.

Zdroj: http://www.hepmag.com

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.