On-line poradna

AČR, Aktivní zálohy (dobrovolné vojenské cvičení) 1. 11. 2021

Uživatel: Paja, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, v první řadě bych chtěl potvrdit zdali mohu jako HIV+(dlouhodobě léčený) pracovat jako voják AČR či příslušník PČR. S tím souvisí i hlavní dotaz v případě, že nemohu pracovat přímo u AČR, tak jestli se mohu alespoň stát vojákem v AZ či absolvovat DVC. Ve všech případech předpokládám, že je to pádný argument, abych neprošel vstupní zdravotní prohlídkou. Děkuji za jakoukoliv odpověď

Martin Černý

Odpověděl: Martin Černý, 5. 11. 2021

Dobrý den, Pavle.

Situace v bezpečnostních sborech a v Armádě ČR je pro PLHIV o něco složitější než je tomu pro osoby v běžném pracovním poměru. U služební poměru totiž v ČR existuje samostatná právní úprava týkající se posuzování zdravotní způsobilosti k výkonu práce a diskriminace (zdravotní stav zde není obsažen ve výčtu diskriminačních důvodů). Právní úprava se u příslušníků bezpečnostních sborů a vojáků Armády ČR liší, tudíž si dovolím odpověď rozdělit na dvě části.

Příslušníci bezpečnostních sborů:

V případě bezpečnostních sborů jsou typy činností, které mohou jejich příslušníci vykonávat, klasifikovány v nařízení vlády č. 104/2005 Sb., kterým se stanoví katalog činností v bezpečnostních sborech („Nařízení BS“). Zdravotní způsobilost pro jednotlivé typy činností je pak posuzována dle vyhlášky č. 226/2019 Sb., o zdravotní způsobilosti ke službě v bezpečnostních sborech („Vyhláška BS“).

Ve Vyhlášce BS jsou činnosti rozděleny do 3 sloupců. Způsobilost k výkonu činnosti je pak posuzována na stupnici A (tj. "zdravotně způsobilý bez omezení"), C (tj. "zdravotně způsobilý s omezením"), D (tj. "zdravotně nezpůsobilý").

HIV je ve Vyhlášce BS kategorizováno do 2 skupin: 1) laboratorní průkaz onemocnění HIV bez klinických projevů 2) aktivní onemocnění.

V případě aktivního onemocnění (vyhláška tento pojem blíže nespecifikuje – v minulosti bylo v praxi za aktivní onemocnění považováno takové stádium onemocnění, u kterého se vyskytuje některých z klinický projevů) je příslušník bezpečnostního sboru automaticky hodnocen coby zdravotně nezpůsobilý k výkonu služby (tj. D). V případě laboratorního průkazu HIV bez klinických projevů se závěr o zdravotní způsobilosti může lišit v závislosti na typu činnosti. Pro činnosti zařazené ve sloupci I bude závěr o zdravotní způsobilosti vždy D, pro činnosti zařazené do sloupce II bude závěrem C-D a pro činnosti zařazené ve sloupci III bude závěrem A-C.

Shrnu-li výše uvedené, u některých příslušníků povede nakažení virem HIV bez jakýchkoli pochybností k závěru o „zdravotní nezpůsobilosti“ (tj. D), v některých případech bude na uvážení zdravotníka, zda určí, že je příslušník „zdravotně způsobilý s omezením“, nebo „zdravotně nezpůsobilý“ (tj. C-D), zatímco v jiných případech připadá v úvahu pouze hodnocení příslušníka jako „zdravotně způsobilého bez omezení“ či „zdravotně způsobilého s omezením“ (tj. A-C). Záleží na klasifikaci činnosti dle Nařízení BS.

Armáda ČR

Rovněž zákon č. 221/1999 Sb., o vojácích z povolání („ZVP“) obsahuje důvod pro propuštění vojáka spočívající ve zdravotní nezpůsobilosti k výkonu služby. Kritéria pro posuzování zdravotní (ne)způsobilosti jsou obdobná jako u příslušníků bezpečnostních sborů – pouze zde neexistuje konkrétní katalog činností.

Vyhláška č. 357/2016 Sb., o zdravotní způsobilosti k vojenské činné službě („Vyhláška VP“) rozděluje vojáky do dvou sloupců: 1) osoby, které v danou chvíli činnost v armádě nevykonávají (tj. vojáci v povinné záloze, vojáci v aktivní záloze apod.); 2) osoby s užším vztahem k Armádě ČR (tj. vojáci v základní přípravě, vojáci z povolání).

V případě aktivního onemocnění bude posuzovaný hodnocen coby „neschopen“ (tj. D). V případě laboratorního průkazu HIV bez klinických projevů bude posuzovaný spadající do prvního sloupce (sem spadají vojáci žádající o zařazení do aktivní zálohy a vojáci žádající o účast na dobrovolném vojenském cvičení, na které mj. směřoval Váš dotaz) hodnocen coby „schopen s výhradou“, „schopen s omezením“ nebo „neschopen“ (tj. BI-D) a posuzovaný z druhého sloupce (sem spadají mj. všichni vojáci z povolání) bude hodnocen coby „schopen s omezením“ nebo „neschopen“ (tj. C-D).

Shrnutí

V případě, že Váš aktuální zdravotní stav vykazuje znaky aktivního onemocnění (jsou přítomny některé klinické projevy HIV) bude posudek vstupní zdravotní prohlídky obsahovat závěr „zdravotně nezpůsobilý“. Pokud se u Vás žádné klinické projevy nevyskytují, je dle současné právní úpravy možné, že budete pro některé vybrané činnosti v rámci bezpečnostních služeb ČR / Armády ČR posouzen jako „zdravotně způsobilý“ / „zdravotně způsobilý s omezením“.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.