On-line poradna

Doplnky stravy 19. 7. 2021

Uživatel: Jan, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, chci se zeptat jake jsou vhodne vitaminy a doplnky stravy pro hiv osoby a ktere zase nedoporucujete nebo v jakem mnozstvi? dekuji za radu.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 22. 7. 2021

Výživové doplňky a vitaminy pro člověka s vyrovnanou stravou a bez metabolických poruch obvykle není třeba doplňovat. To platí ve stejné míře pro HIV negativní stejně jako pro HIV pozitivní s dobrou imunitou. Ostatně podmínkou jejich schválení není průkaz zdravotní účinnosti, ale pouze zdravotní nezávadnosti.

Výživové doplňky až na výjimky nemají prokázaný zdravotní efekt u zdravých osob (kam tedy HIV pozitivní s dobrou imunitou patří také).

Výjimkou je užívání vitaminu D v zimním období, který získáváme z velké míry ze sluníčka, takže v zimě je v našich klimatických podmínkách málo lidí dostatečně saturováno. Účinným výživovým doplňkem je i tein/kofein, ale působivější je v kávě či čaji než v tabletách či energy drinku. Prokázaný efekt na mozkové funkce má extrakt z gingko biloba (jinanu dvojlaločného), který lze získat i jako lék.

Jediným nevhodným doplňkem pro HIV pozitivní je třezalka, která má mírné antidepresivní účinky, ale její metabolity mohou mít interakce s většinou protivirových léků.

Rozhodující pro udržení zdraví je při HIV dodržování léčebného režimu protivirových léků.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.