On-line poradna

Dotaz 3. 4. 2023

Uživatel: Bára, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den ,prosím zajímá mě, je povine hlásit při zjištění hiv své sexuální partnery? A jak moc zpětně se musí hlásit, jak se pozná když je člověk nakažený ,jak dlouho již přibližně je nakažený virem HIV? A když hlasite své sexuální partnery ,tak jak to funguje dal ? Oni každého toho partnera zkontaktuji a řeknou jim od koho se mohli nakazit nebo jméno neudavaji ? A co když někdo někdo nenahlasi partnera s kterým měl sex? Děkuji za odpověď

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 4. 4. 2023

Dobrý den, Báro.

Po stanovení HIV+ diagnózy následuje epidemiologické šetření ze strany krajské hygienické stanice. Jak uvádíte, při šetření je povinností HIV+ člověka předat KHS informace o sexuálních partnerech. Měli by přitom být uvedeni všichni partneři, které si nově diagnostikovaný člověk pamatuje, a to v nejlepším případě za celé období od posledního negativního testu na HIV. Při šetření by dotazovanou osobu měl pracovník KHS o konkrétním vhodném intervalu poučit, a to na základě dalších informací, které obdržel.

Výsledkem testu na přítomnost HIV je stanovení pozitivního nebo negativního HIV statusu. Test neumí určit, jak dlouhá doba od nákazy uplynula.

Po uvedení osob v rámci epidemiologického šetření KHS následuje informování osob. Informaci o potenciálním riziku přenosu HIV může daným osobám předat sám člověk, který byl nově diagnostikován, nebo má tento možnost požádat, aby informaci předal lékař v anonymizované podobě (v takovém případě nebude informované osobě předáno jméno; pracovníci KHS jsou vázáni povinností mlčenlivosti).

Zákon HIV+ osobám ukládá povinnost sdělit KHS "okolnosti důležité v zájmu epidemiologického šetření". Blíže však tento termín zákon nedefinuje; nicméně, pokud by došlo k určitému závažnějšímu porušení této povinnosti (např. naprosté odmítnutí spolupráce s KHS), může se jednat o přestupek, za jehož spáchání může být uložena pokuta.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.