On-line poradna

Imunita u HIV pacienta 22. 12. 2021

Uživatel: Mám dotaz, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dotaz směřovaný celkově na i minutu, ostatní nemoce a zimní období. Jak moc by měl být člověk opatrný, třeba v zimě u jiných onemocnění, když je HIV pozitivní. Má to například 8 let, kdy měl virovou nálož 560 000 napadených buněk. Teď má 10 000 napadených. Léčí se (poctivě). Žije zdravý životní styl. Má vyváženou stravu a pravidelný přísun vitamínů? Dotaz spíše směřovaný pro mojí osobu v těchto číslech. Všiml jsem si, že hodně dělá i melatonin a spánek celkově. A když jsem třeba kombinoval tuhle kombinace: málo spánku, pití alkoholu, málo jídla = byl jsem asi 2 týdny mimo. Slabý až moc. Chci se zeptat, jak moc by se měl zkrátka člověk hlídat? A ještě mě zajímá, když mě třeba rok bolí břicho na pravé straně dole přesně 8-12 cm od pupíku v rovině, co to může značit? Zařadil jsem do stravy více vlákniny, protože mám podezření na střeva.. A přijde mi, že je to lepší. Celkově mě často bolí břicho. A netuším proč. Měl jsem i špatné játra při mononukleóze a viru CMV. Nemám si od doktora vyžádat žádanku na nějaké sono? Nebo to spíše bude vedlejší problém? A když se to zlepšuje, tak nejspíš můžu zatím počkat. Děkuji

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 27. 12. 2021

U HIV pozitivity záleží hodně na stavu imunity. Pokud má někdo imunitu dobrou, tak pravděpodobnost zdravotních komplikací není vyšší než u HIV negativních. S horší imunitou je pak i důležitější dodržování životosprávy. Ale vždy je základem léčby správné užívání protivirových léků.

Druhá část Vašeho dotazu už není moc srozumitelná.

Průběh HIV infekce se charakterizuje jednak virovou náloží, tedy množstvím kopií HIV viru v séru a pak počtem CD4+ buněk, tedy těch, které virus HIV bez léčby napadá a snižuje jejich počet.

Léčený člověk dosáhne asi za půl roku nízkou hodnotu virové nálože (do 500 kopií viru/ml), mnoho osob má tzv. neměřitelnou hodnotu virové nálože. Pokud by měl i při léčbě hodnoty kolem 10 000, tak to svědčí o selhání léčby a měla by se změnit (případně by ji měl začít řádně užívat).

Počet CD4+ se u zdravého člověka (a tedy i včas diagnostikovaného a léčeného člověka s HIV) měl pohybovat mezi 800-1400/ml. U neléčeného během let počet CD4+ postupně klesá. U včas diagnostikovaných a léčených tedy k žádným podstatným změnám v jejich počtu nedojde. Bohužel u pozdě diagnostikovaných často léčbě vede jen k částečnému zvýšení jejich počtu a nedostanou se až k normě zdravých lidí.

Pokud by někdo měl hodnoty CD4+ buněk v řádu několika tisíc nebo desítek tisíc, tak by to ukazovalo s velkou pravděpodobností na jiné, závažné onemocnění.

Samozřejmě i HIV pozitivní mohou mít a často mají i jiná onemocnění. Je dobře o nich vždy informovat svého HIV specialistu. Ten rozhodne, jestli jejich léčbu zvládne sám, nebo Vás pošle k jinému odborníkovi. Pacient (ani HIV pozitivní ani HIV negativní, a to dokonce ani když je sám zdravotník) by se sám neměl léčit a ordinovat si vyšetření.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.