On-line poradna

Jak říct někomu ze mám HIV 31. 5. 2021

Uživatel: Anonym, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, V lednu 2021 mi zjistili pozitivitu na HIV, od toho dne mám pocit jako by se mi kompletně zhroutil svět, uzavřel jsem se kompletně do sebe, přestal jsem úplně aktivně vyhledávat partnery ač sexuální tak ty vztahoveho původu, pak přišel den kdy jsem proste potřeboval “upustit páru,,. Od začátku aktivní léčby uplynulo nějaké 4 měsíce cca., a podařilo se dostat virovou nálož na nulové hodnoty. Nic méně, jak jsem psal potřeboval jsem “upustit páru,, a tak s klukem se kterým jsme si psali už dlouhou dobu ohledně nějakého setkání kde mělo jít o sex jsme se rozhodli ze se sejdeme. Jenže je to tak tři tydny co jsme spolu spali po prve, od te doby se změnilo dost věci, s tím klukem jsme se začali hodně bavit, rozumíme si, vzájemně jsme se shodli ze takhle jsme si nerozuměli doposud s nikým predtim (shodneme se na víc věcech než je tohle) randime spolu, chodíme a jezdíme spolu na výlety (což jsem též doposud nezažil). Proste zatím vše nasvědčuje tomu ze si budeme do budoucna mít co říct, ani jeden na nic nestlačitelná a nikam nespechame. Jenže je tu jeden obrovský problém, nebo alespoň já to tak vnímám. On je na PrEPu (což znamená ze šance na přenos jsou nulové nebo-li abych upřesnil téměř nulové), nic méně absolutně nevím jak mu mám říct ze mám HIV, trápí mě to ne jen kvůli sobě ale i kvůli němu, vytváří to ve mě velkou nejistotu. Přičemž já si moc dobře uvědomuji ze dle jeho reakce a okolo všeho budu alespoň vědět na čem jsem. Jednou jsme se i nějak bavili o HIV a úplně nezávisle, a on mi řekl ze by mu nevadilo aji kdybych já měl HIV, na to se mě zeptal jestli ho nemám, jenže strach mi nedovolil mu říct ani slovo ohledně toho a úplně jsem odsmeroval konverzaci jinam. Nevím proč ale tohle je jediná věc o které neumím mluvit. Chtěl jsem se zeptat jestli náhodou někdo nemá takovou zkušenost a případně by mi neuměl poradit jak mu to mám říct i přes veškerý strach, ač už zbytečný nebo ne. Dost mi na tom záleží a tohle je jediná věc se kterou bojuji a asi jiné to možná ani v nejbližší době nebude. Děkuji za veškeré rady a pomoc.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 2. 6. 2021

Pokud jde o vztah, který se vyvíjí jako vážný, tak byste samozřejmě o své HIV pozitivitě partnera informovat měl.

Chápu, že je to obtížné vzhledem ke krátké době od zjištění diagnózy a nejprve se musíte na svou HIV pozitivitu adaptovat sám. Na druhou stranu čím později to uděláte, tím výraznější může být nejistota partnera, proč jste mu to neřekl už předtím. Může si totiž říkat, jaká další jobovka mně ještě do budoucna čeká.

Hodně bude také záležet, jak moc rizikový byl Váš dosavadní sex. Pokud jste vždy použili kondom nebo jste věděl, že partner je na PrEPu už před prvním stykem, tak sice partner může říci, že je škoda, že to nevěděl předtím, ale k jeho ohrožení a riziku přenosu nedošlo. To, jestli se už podařilo dostatečně snížit Vaši virovou nálož, abyste nebyl infekční, je zatím diskutabilní. Většinou se doporučuje, aby neměřitelná virová nálož byla stanovena aspoň dvakrát. A po půl roce léčby se dostatečný pokles virové nálože může, ale také nemusí dostavit.

Asi nejsložitější by byla situace, kdy jste riskoval, nevěděl o užívání PrEP a měl s partnerem nechráněný sex. Dneska víte, že byl na PrEP a riziko nebylo, ale v době, kdy jste sex měli, tedy asi ne. Určitě je možné zkusit partnerovi vysvětlit, jak je pro Vás těžké se s HIV vyrovnat, že jste si nedovedl představit, že by Vás neodmítl v případě sdělení. Ale pokud tam rizikový sex byl, tak byste ho měl požádat i o odpuštění. A na něm bude, jestli to přijme. Ale jsem optimista, protože je na PrEPu, tak asi ví, že se to v minulosti mohlo přihodit i jemu.

Určitě se na okamžik sdělení připravte. Tím myslím, abyste si rezervoval dostatek času, pokuste se navodit přátelskou atmosféru. Nebojte se mu říci, jak Vás ten problém, kdy jste mu to nedokázal říci, trápil, jak to pro Vás bylo těžké.

Jestli máte nějakého HIV pozitivního kamaráda, tak s ním sdělení můžete nejprve probrat nanečisto. Třeba má za sebou podobnou zkušenost. Pokud ne, tak můžete zkusit najít tzv. Buddyho v ČSAP. Můžete sice zkusit i s HIV negativním kamarádem nebo kamarádkou, bude užitečné si vyzkoušet to sdělení, ale podobná zkušenost bude chybět. A jak se říká, tak sytý hladovému nevěří, čili to vzájemné porozumění může být menší.

Ještě jedna rada, kterou jsem slyšel od svého HIV pozitivního kamaráda (a kolegy). Když je člověk gay, tak nejlepší cesta, jak se nenakazit, je najít si HIV+ monogamního partnera na léčbě. U každého HIV negativního je totiž riziko, že se jednou nakazí, bude mít vysokou virovou nálož a tedy i vysokou infekčnost a dojde k přenosu HIV.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.