On-line poradna

Jakou mám prognózu? 30. 4. 2019

Uživatel: gaba, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, byla jsem před dvěma měsíci diagnostikovaná hiv+. Je mi 26 let, virovou nálož jsem měla 42tisíc a CD4 buněk jsem měla 275. Do hcentra jsem se dostala tak, že jsem si nahmatala uzliny na krku, které nemizely a tak jsem si udělala test. Jsem abstinent a nekuřačka, drogy také neberu, koinfekce nemám, ale jsem chudokrevná - málo železa 3.8. Jaká je vlastně moje prognóza? Když jsem se na to zeptala paní doktorky, odpověď jsem moc nepochopila, protože to šlo pochopit tak, že hiv je tak nevyzpitatelná, že stát se může vlastně cokoliv.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 30. 4. 2019

Asi lze odhadnout, že se nejedná o čerstvou infekci a naštěstí ani zřetelně pokročilou. Ale dopředu opravdu nejde předem odhadnout, jak se to bude dále vyvíjet. Němci říkají, že einmal ist keinmal, to znamená, že jeden nález toho moc neřekne a je třeba vyčkat dalších. V tom má paní doktorka pravdu.

Po nasazení léčby by mělo do půl roku dojít ke zřetelnému poklesu virové nálože. Pro další průběh Vašeho HIV ale bude důležitější, jak se bude vyvíjet Vaše imunita (tedy počet CD4+ buněk). Když půjde poměrně rychle nahoru (např. zvýšení na 1,5-2-násobek či dokonce ještě více), tak to bude příznivý prognostický faktor. Pokud to bude méně, tak bude třeba vyčkat dalších testů, jak se bude imunita vyvíjet.

Otázkou je, jestli Vaše chudokrevnost s HIV infekcí souvisí nebo ne. Ale doplnit železo v tabletách či injekcích obvykle není problém. Tedy pokud není jiná příčina, která by ji způsobovala.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.