On-line poradna

Kriminalizace HIV+ 17. 7. 2022

Uživatel: Honza, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den. Poslední dobou začínám mít jako HIV+ určité obavy ze sexu. Představme si tuto modelovou situaci: Při sexu dodržím pravidla bezpečného sexu (tj. kondom). Protějšek se časem vyspí s dalšími lidmi, od někoho se nakazí (nebo už třeba nakažen byl v danou chvíli a nevěděl to). Protože o mně jako o jediném ví, že jsem HIV+, označí mne za původce nákazy. Jak vůbec vypadá dokazování, že někdo použil nebo nepoužil kondom v situaci, u které (asi) nebývají svědci, ani žádná fotodokumentace...? Na kom leží důkazní břemeno a jak by se toto vůbec prošetřovalo? Stálo by přece v takové situaci tvrzení proti tvrzení.

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 21. 7. 2022

Dobrý den,

Vašim obavám rozumím, protože vyšetřování sexuálních deliktů u nás někdy probíhá trochu ošemetně. Každé trestní řízení by mělo vyústit v jednoznačné zjištění viny pachatele, to je však víceméně nemožné u deliktů, které se staly v soukromí mezi dvěma osobami, a proto se často rozhoduje na základě většího množství nepřímých důkazů (svědecká výpověď většího počtu osob, znalecké posudky o věrohodnosti daných osob, přepisy konverzací apod). Důkazní břemeno leží na orgánech činných v trestních řízeních. Je ale na obviněném, aby se aktivně bránil a předkládal důkazy ve svůj prospěch.

Na druhou stranu bych rád uvedl, že k přenosu HIV dochází ročně řádově ve stovkách případů a k trestnímu stíhání za přenos při sexuálním styku v jednotkách, maximálně nižších desítkách případů, a to téměř výhradně na základě toho, že se někdo cítí poškozený a podá trestní oznámení. Lživé obvinění z přenosu HIV vyslovené vůči někomu, kdo použil kondom, je navíc samo o sobě trestným činem. Nedomnívám se, že by se běžně stávalo, že když se lidí nakazí HIV, hledají někoho, koho by falešně obvinili. Je tomu tak i proto, že zatímco potrestání pachatele trestného činu nám v ČR funguje velmi dobře, k poskytování vysokých peněžitých kompenzací za přenos HIV skoro nedochází. Dotyčný by tak pravděpodobně musel mít velmi silnou pohnutku, proč Vám chtít ublížit.

Z hlediska klíčové obhajoby by naprosto klíčovým argumentem byla nulová virová nálož. Orgány činné v trestním řízení akceptují, že kdo má nulovou virovou nálož, nemůže nikoho nakazit.

V případném dokazování dále podle mého názoru může pomoct, pokud si budete uchovávat zprávy se sexuálními partnery (včetně těch potenciálních), z nichž bude vyplývat, že svým partnerům konzistentně říkáte, že sex provozujete jen s kondomem.

Sexuální dobrodružství by nám měly dělat radost a ne způsobovat obavy. Možná bych si položil otázku, co mohu udělat jinak při hledání partnerů, aby mě podobné obavy nenapadaly. Pokud Vás úvahy o možném trestním stíhání skutečně trápí, myslím, že je také zcela legitimní si o nich promluvit s psychologem nebo psychoterapeutem.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.