On-line poradna

Latentní virus 25. 6. 2018

Uživatel: M., Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, Předem děkuji za Vaši podporu a to co pro nás všechny děláte. Bylo mi řečeno mým doktorem, že je vypočítáno že hiv pozitivní člověk který je úspěšně léčen bude do 70 let negativní což je prý tím, že se latentní virus postupně uvolňuje a umírá diky hladině léku v krvi a nemá možnost další replikace. Zajímá mě následující věci ; 1) kolik je cca. latentní viru v hiv pozitivním jedinci ? 2) bylo mi řečeno že “spící” virus v těle po nějaké době sám zahyne, ale pouze jeho část. O jaké době se bavíme a jak funguje celý mechanismus? Chápu správně, že má nakažený člověk určitý počet latentního virusu a ten s postupem času zaniká nebo dochází stále k mírné replikaci i přes léčbu ? Je hladina latentniho virusu zjistitelná nějakým testem ? Děkuji a s pozdravem, M.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 25. 6. 2018

S podobným názorem jsem se nesetkal, ale nelze vyloučit, že u některých osob by dlouhodobá a včasná léčba relativně krátce po nákaze a přirozený úbytek virionů (částic viru) mohla nakonec vést k vymizení viru z těla. Zatím to ale nikdo nikdy nepotvrdil.

Je to o to složitější, že umíme sice měřit množství viru v tělesných tekutinách (krev, sperma, mozkomíšní mok), ale neumíme ho změřit v tkáních (například lymfatické uzliny), kde jsou tradiční rezervoáry. Takže odpověď na otázku 1) zřejmě bude, že nevíme. Zřejmě právě včasnost nasazení léčby ovlivňuje množství viru v rezervoárech, čím později, tím je jejich počet vyšší. Domnívám se, že k mírné replikaci viru dochází i při léčbě, pro což svědčí především poměrně rychlé zvýšení počtu virových kopií po vynechání či zpoždění dávky léků.

Navíc měření v tělesných tekutinách má své limity, dnešní testy nezachytí množství viru v počtu výrazně menším než 20 kopií/ml. HIV pozitivitu a negativitu prokazujeme protilátkami a jak známe z jiných infekcí, protilátky mohou přetrvávat i dlouho po vyléčení.

Častější úvahy o možném vyléčení HIV infekce se dnes týkají možností, jak "spící" virus aktivovat a následně zničit a pak snahou o vytvoření protilátek, které ho zlikvidují i v rezervoárech.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.