On-line poradna

Musím každému lekárovi oznámiť, že som hiv+ ? 1. 7. 2019

Uživatel: Dudo, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý deň. Musím oznámiť môjmu obvodnému lekárovi, že mám hiv? Nieje to náhodou napísané aj v mojej zdravotnej karte? Musím svoju pozitivitu oznámiť aj zubárovi? Komu všetkému z lekárom to musím povedať? Ďakujem.

Miroslav Daniel Marek

Odpověděl: Miroslav Daniel Marek, 3. 7. 2019

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Problematika informační povinnosti HIV pozitivních pacientů vůči lékařům je něco, čemu se ČSAP věnuje dlouhodobě, ale se současným stavem bohužel nejsme spokojeni a snažíme se o jeho změnu.

V současné době v České republice totiž pro HIV pozitivní osoby platí následující zákonná informační povinnost (§ 53 odst. 1 písm. d) zákona o ochraně veřejného zdraví):

informovat lékaře před vyšetřovacím nebo léčebným výkonem a při přijetí do ústavní péče o svém nosičství; pokud má nosič poruchu vědomí, učiní tak ihned, jakmile mu to jeho zdravotní stav umožňuje,

Z výše uvedené citace bohužel plyne, že vám zákon stanoví povinnost informovat každého lékaře ještě předtím, než vás začne vyšetřovat, případně léčit, případně pokud vás bude přijímat do ústavní péče (pobyt na lůžku v nemocnici atp.). Tato povinnost platí vůči všem lékařům, tedy i vůči zubařům.

To ale rozhodně neznamená, že byste musel lékaře informovat při prvním komunikačním kontaktu (například při telefonickém objednání) a především zdůrazňuji, že lékaři mají zákonem přesně stanoveny důvody, při kterých mohou odmítnout poskytovat zdravotnické služby pacientovi (porušení této povinnosti lékařem je přestupek, za který mu hrozí pokuta v řádu statisíců Kč) - HIV pozitivita (stejně jako jakákoliv jiná nemoc) mezi důvody pro odmítnutí poskytovat péči není (což neznamená, že nemohou nastat okolnosti, kdy bude nějaká nemoc bránit ve výkonu určitého konkrétního zákroku, např. z důvodu, že by byl takový zákrok pro pacienta příliš nebezpečný atp.). Bohužel se na ČSAP již řadu let obracejí HIV pozitivní pacienti, které v rozporu se zákonem odmítli lékaři (velmi často zubaři) vzít do péče pouze proto, že jsou HIV pozitivní. Jsme Vám schopni pomoci, pokud byste takové situaci někdy čelil, prosím, neváhejte se na nás obrátit. Pro Vás jakožto pacienta platí svobodná volba lékaře, ve které nesmíte být diskriminován z důvodu, že jste HIV pozitivní.

Dále Vám zákon o ochraně veřejného zdraví stanoví následující informační povinnosti (§53 odst. 1 písm. e) a f)):
e) sdělit své nosičství poskytovateli zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství, který vypracovává posudek před uzavřením smlouvy o poskytnutí pobytové služby v zařízení sociálních služeb podle zvláštního právního předpisu,

f) oznamovat registrujícímu poskytovateli zdravotních služeb v oboru všeobecné praktické lékařství nebo v oboru praktické lékařství pro děti a dorost, osobní údaje (jméno, příjmení, datum narození, místo trvalého a přechodného pobytu), údaje o zaměstnání a změny v těchto údajích.

Lékaři mezi sebou zdravotnickou dokumentaci běžně nesdílejí, pokud k tomu od Vás nedostanou souhlas (případně pokyn) - výjimkou je, když pracují pro stejného poskytovatele zdravotních služeb, protože zdravotní dokumentaci máte vždy u každého poskytovatele zdravotních služeb právě jednu (poskytovatelem zdravotních služeb může být 1 praktický lékař, 1 zubař, ale taky 1 nemocnice se stovkami lékařů). Pokud jste tedy svou HIV pozitivitu zatím svému praktickému lékaři nesdělil (např. proto, že jste ho od pozitivního výsledku neviděl), tak by o Vaší HIV pozitivitě zatím vůbec neměl vědět.

Dále chci zdůraznit, že výše popsaná informační povinnost platí VÝHRADNĚ vůči lékařům a NE vůči ostatnímu zdravotnickému personálu (zdravotní sestry, personál na recepci atp.).

Informace o zdravotním stavu člověka je citlivý osobní údaj podle GDRP a podléhá náležité ochraně jak podle GDPR, tak i podle jiných právních předpisů - lékaři ani ostatní zdravotnický personál obecně (až na zákonné výjimky) nesmějí Vaši diagnózu sdělovat dalším osobám.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.