On-line poradna

Nechutenství a latentní TBC 22. 8. 2019

Uživatel: karina, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, jsem asi 6 měsíců pod léčbou hiv+, mám nedetekovatelnou nálož a cca 600 CD4+ buněk (před léčbou 280). Mám však stále stejný problém. Nechutenství bez zjevné příčiny, a snad ještě jsem více unavená než dříve. Z hlediska bmi, jsem podvyživená, co je ale horší, tak se musím do každého jídla nutit a gurmánský život si vážně neužívám. Co s tím? Byla jsem v centru, kde mi řekli, že na to konkrétní tableta není, leda klasické a velmi nepříjemné gastro vyšetření a pak se teprve uvidí.... Štítnou žlázu mám v pořádku. V tomto článku, odkazem dole, je uvedeno, že u HIV pacientů je nechutenství běžné stejně, jako u lidí s rakovinou.., tak se běžně předepisuje například Megestrol acetát(MEGAPLEX). Je možné získat předpis na tento lék i bez gastro "šlaufu" do žaludku? A ještě mám druhý dotaz. Jak se dělá test na latentní TBC a je možné se na něj spolehnout? Ptám se proto, že jsem podstatnou část života žila v Africe a TBC tam má snad každý druhý. Jsou výsledky takového testu směrodatné? Byla jsem na RTG ale tak se latentní TBC nerozpozná... Plánuji rodinu a ráda bych podchytila léčbu, například latentní TBC před obdobím gravidity a nejedla patery antibiotika během... Děkuji za Vaše porady a čas. https://www.cancernetwork.com/review-article/anorexiacachexia-patients-hiv-lessons-oncologist-0

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 23. 8. 2019

U HIV pozitivních osob s dobrou imunitou (což hodnota 600 CD4+ je) není nechutenství a kachexie časté.

Vaše úvaha o možné TB infekci vzhledem k pobytu v Africe dává smysl, poraďte se se svým HIV specialistou, jaké vyšetření by doporučil k jejímu vyloučení.

Také bych doporučil psychologicko-psychiatrické vyšetření k vyloučení deprese. Krátce po sdělení HIV diagnózy se může často objevit a nechutenství s poklesem hmotnosti patří mezi její typické příznaky.

V případě, že vyloučíte zjevné chorobné příčiny úbytku hmotnosti, tak by byla na místě porada s dietologem/nutričním terapeutem.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.