On-line poradna

Neliecene hiv 24. 4. 2019

Uživatel: HannaH, Téma: Poradna pro rodinné příslušníky a osoby blízké HIV+

Dobry den, mam kamarata, ktory je hiv pozitivny. Pozitivny je podla priznakov uz niekolko rokov a aj dr.mu sam povedal, ze to ma asi uz nejaku dobu. Nakolko ma financne problemy, tak si neplati zdravotne poistenie, cize poistovna mu odmietla poskytnut lieky. Prosim o radu, co dalej? Na moje naliehanie uziva aspon bezne vitaminy, ale to samozrejme situaciu neriesi. Kamarat to berie tak, ze asi to tak malo byt a neriesi to, no mna to trapi. Ako dlho moze takto fungovat? Lebo okrem toho, ze je dost chudy, ho nic inak zdravotne netrapi. Dakujem. S pozdravom Hannah.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 24. 4. 2019

Průměrná doba HIV pozitivních bez léčby je 8-9 let. Přitom posledních několik týdnů, ale třeba i roků může žít ve stádiu AIDS.

Nevím, jak je to na Slovensku, ale ve většině civilizovaných zemí, není možné člověka nechat bez pomoci umřít na ulici, ani když ten člověk nemá zdravotní pojištění. Takže když dostane oportunní infekci nebo nádor, tak ho léčit budou, ale protivirové léky mu nedají. Samozřejmě i při vysoké ceně protivirových léků je otázka, co je pro stát ekonomicky výhodnější. Když už pominu humanitární hledisko, nemluvě o tom, že ti lidé mohou HIV, ale třeba i tuberkulózu,. (kterou mohou snadněji onemocnět), dále šířit. V Anglii třeba má z těchto důvodů přístup k protivirové léčbě i ilegální migrant.

V Čechách je ze zákona pojištěn každý český občan a každý legálně zaměstnaný cizinec, takže problém nastává pouze u nelegálně pracujících cizinců, ale i nezaměstnaných cizinců (což mohou být i studenti).

Ale i těm se většinou snažíme pomoci, aby našli zaměstnání. Problém je, pokud se již dostali do stádia AIDS a nejsou schopni ze zdravotních důvodů pracovat. Nicméně systémy zdravotního pojištění se v rámci EU mohou v jednotlivostech lišit. Někdy je nedostupnost zdravotního pojištění ale jen zdánlivá, kdy lidé nemají dost informací, jak svou situaci řešit (a obvykle jim v tom neumějí pomoci ani zdravotníci, pro které je rozhodující jen to, zda pojištění má či ne). Doporučuji zkusit se obrátit na lidskoprávní organizace, ombudsmana apod.

Občané z EU oficiálně nemají přístup k levnějším genetikům, která jsou dostupná pro země třetího světa. Samozřejmě jde o léky, které nejsou v EU registrované, je tedy jejich užívání rizikovější (a není legální). Ale i jejich měsíční cena obvykle překračuje sumu 100 Eur. Samozřejmě další náklady jsou nezbytná vyšetření. Nicméně vím o případu, kdy český občan tyto léky shání a vozí svému partnerovi do země, kde vzhledem k tamější ekonomické krizi není léčba vůbec dostupná.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.