On-line poradna

neustala zmena leku vlivem pojistovny 20. 12. 2018

Uživatel: Zdenek, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobry den, rad bych se optal na zalezitost tykajici se neustale zmeny leku vlivem pojistovny. Jsem cca 2 roky Hiv pozitivni. Infekce byla objevene hned na pocatku a hned byla nasazena lecba. Nejprve Truvada a tivicay - s tim jsem byl nejvice spokojeny zadne vedlejsi priznaky. Diky tlaku pojistovny na proplaceni nejlevnejsich leku mi byly nasledne zmeneny na tivicay a emtricitabine/tenofovirdisoproxil Krka - zde se mi s temito leky hure spi a casto se budim. Nicmene tyto vedlejsi ucinky mi rovnez nejak nevadi a naucil jsem se s nimi pracovat. Pri poslednim vydaji leku mi opetovne byly zmeneny leky na Emtricitavine Tenofovir disoproxil Mylan + tivicay. Pry se jedna o stejne ucine latky a podobny lek. Opetovne jsem dostal informaci ze je to na tlak pojistovny na proplaceni levnejsi leky. S temito leky opetovne pribyly nezadouci vedlejsi ucinky a to bile tecky pripominajici uhry, ktere vsak nejdou vymackou a pri dotyku neprijemne boli. Verim ze telo si casem zvykne i na toto a vedlejsi priznaky zmizi. K memu dotazu - je mozne nejakym zpusobem domluvil ci zaridit to aby pojistovna proplacena pouze jedny leky a ne kazdy cca pul rok vymenila leky za jine levnejsi? Myslim si ze takto casta zmena spise je nezadouci. Predpokladam ze lekari toto moc neovlivni, mohu mit nejakou paku primo na pojistovnu ? popripade jak bych mel postupovat? Dalsi muj dotaz je zda je mozne vyzadat si lek Truvada se kterym jsem byl nejvice spokojeny ktery vyjde cca na 20tis mes, s tim ze pojistovna proplati levnejsi alternativu typu leku ktery beru nyni cca za 16tis/mes a ja zbytek doplatim? JInak na doplneni meho zdrav. stavu. Mam nulovou VN CD4 kolem 1000. leky na h.i.v. funguji ale casta zmena vede k cim dal vice nezadoucim prvkum, proto bych uvital jeden staly lek a ne takto caste zmeny. Dekuji moc a omlouam se ze se takto ptam verejne. Verim ze nejsem sam co ma obdobny problem a takto verejne se spise pomuze vicero lidem. Dekuji Vam moc za pomoc. Velmi si vazim toho co delate

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 20. 12. 2018

Stále užíváte stejný lék. Ale Truvadě skončila patentová ochrana a objevují se různá generika (od Mylanu, od Krky, od Hexalu, ale jsou i další výrobci). Jde o podobný jev jako kdybyste místo originálního Aspirinu od Bayeru užíval Acylpyrin. Dávkování a účinná látka jsou stejné, ale mění se obal léků, do kterého jsou účinné látky zabaleny. Většina lidí to ani nepozná, ale u několika procent pacientů se mohou objevit potíže. Generika jsou vždy podstatně levnější než originál.

A protože jsou generika nově zaváděné léky, které navíc bojují o místo na trhu mezi sebou, tak se mění i jejich cenová politika a tomu se přizpůsobuje i politika pojišťoven.

Ale může být i jiná příčina a tou je jednání konkrétní nemocnice s výrobcem, kdy nemocnice vytváří tzv. pozitivní listy. Lékař pak má ze spektra stejných léků převážně vybrat ten, s nímž se nemocnice dohodla. A ta dohoda se časem může měnit. Neplatí to absolutně, pokud pacientovi nějaké generikum nevyhovuje, tak by mu měl lékař napsat jiné, které snáší dobře. Ale je dobře, aby to měl ve zdravotnické dokumentaci zdůvodněné. Samozřejmě může předepsat i orginální lék (v tomto případě Truvadu). Výměnu za levnější generikum (tedy stejnou účinnou látku) Vám může navrhnout i lékárník, ale neměl by lék měnit bez Vašeho souhlasu.

Pokud máte v pořádku krevní tuky, tak je ke zvážení volba originálního výrobku Descovy. Ten obsahuje moderní verzi tenofoviru, který se lépe snáší (stačí ho menší množství). Je to lék dražší (je originální), takže záleží i na lékové politice daného HIV centra. Odpadne pak i negativní zkušenost s výměnou různých generik. Mnoho pacientů bylo z Truvady převedeno na Descovy přímo (tedy bez užívání generik).

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.