On-line poradna

NEUSTALA ZMENA LEKU ZA LEVNEJSI ALTERNATIVY, KTERE ZPUSOBUJI VEDLEJSI UCINKY 20. 3. 2020

Uživatel: ZDENEK, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

dobry den, obracim se s radou at uz pravni ci lekarskou, zda mam sanci uspet aby mi nebyly neustale meneny leky. Jsem pozitivni 2.5-3roky a na popud pojistovny mi byly zmeneny jiz 4x leky za levnejsi nahrazky. Tyto nahrazky sice pusobi stejne na Hiv avsak zpusobuji celou radu nezadocich vedlejsich ucinku. Vzdy s novou varkou jineho typu leciva, byd se stejnymi nebo podobnymi vlastnostmi vzdy nejake nove pribudou. Prvni leky Truvada a Tivicay zabirali skvele a nepocitoval jsem zadne vedlejsi ucinky. nasledne my davali Emtricitabine tenofovir mylan pote jeste jeden ktery se nemohu vzpomenou a nyni mam Emtricitabine Teva. Negativni ucinky se projevuji v podobe nespavosti bolest ledvin a jater - presto ze nekourim a jsme abstinent u posledniho zmineneho leku pribyva obcasne bolest na leve strane prsou. na to mi zatim pomaha dychat velmi pomalu a po chvilce bolest odezni a vyrazky a rozpraskane kuze. Vzdy se obavam jaky pribydou dalsi negativni ucinky s novymi leky. Proto bych Vas rad pozadal o radu, zda mohu mit nejake paky na to abych mohl dostavat naprikad ty prvni leky, ktere mi nezpusobovali zedne negace ci nejakym zpusobem donutit pojistovnu aby mi hradila jenom jeden druh leku a neustale nemenila za levnejsi nahrazky. Bohuzel i tyto nahrazky na lecbu Hiv zabiraji proto se bojim ze to bude boj. dekuji za odpoved

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 23. 3. 2020

Truvada je originální lék a emtricitabin/tenofovir (ať již od firem Mylan nebo Teva či jiných) jsou tzv. generika. Generika obsahují stejné účinné látky jako originální lék (z běžných léků je typickým představitelem generika Acylpyrin, kdy originálem je Aspirin od fy Bayer).

Generika jsou obvykle bez problémů zaměnitelná u 98% pacientů, ale 1-2% uvádí rozdíly, které jsou obvykle způsobeny rozdíly v obalových substancích, ale někdy i psychikou pacientů). Často jedno generikum potíže vyvolává a jiné ne, proto zřejmě Váš lékař nejprve zkoušel jedno generikum nahradit jiným.

Jedinou možností je sdělit svému lékaři, že originální přípravek jste na rozdíl od obou generik snášel dobře a že tedy byste uvítal návrat k originálnímu přípravku.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.