On-line poradna

Očkování proti žluté zimnici a hiv pozitivita 17. 7. 2018

Uživatel: Jirka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, mám jet služebně do Nigeru. Jsem 15 let hiv+, nulová náož CD4 1160. Ve čtvrtek se chystám na Kliniku cestovní medicíny na očkování. Je tam povinná žlutá zimnice. Je nějaká interakce s mou nákazou? Beru triumeq, Děkuji za odpověď, jestli se nemám raději zaměstnavateli vymluvit a nejet (před 3 lety jsem se již takto vymluvil a nejel do Mali, tentokrát ale nechci vyčnívat). Ještě jednou děkuji za radu a za Vaši práci pro nás. Jirka

Július Szabó

Odpověděl: Július Szabó, 18. 7. 2018

Dobrý den, Váš dotaz byl konzultován s lékařkou Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem, oddělení očkování a cestovní medicíny, MUDr. Evou Jílkovou:

Odpověď na dotaz není úplně jednoduchá, zcela určitě je nutná osobní návštěva a vyšetření lékařem, který musí znát a zhodnotí všechny okolnosti, tedy i to, že jste HIV pozitivní. Doporučuji poslední zprávu z HIV centra vzít s sebou.

Žlutá zimnice je živá vakcína a je kontraindikována u všech imunosupresí a imunodeficitů. Tedy také u HIV, kde jsou příznaky. U nulové virové nálože příznaky nejsou, CD4, které uvádíte, jsou taky v pořádku. Laboratorně ale není dle dostupných zdrojů možné zjištit, jestli očkování na zimnici je pro HIV pozitivní osobu bezpečné a účinné. Vše je potřeba probrat s lékařem, který bude případnou vakcinaci provádět, samozřejmě je nutné ho o své pozitivitě informovat.

Momentálně v Nigeru výskyt žluté zimnice není, ale v sousední Nigerii ano. Taky je důležité, jak dlouho v Nigeru a kde konkrétně budete. Pouštní oblasti na severu země jsou relativně bezpečné, krátký pobyt ve městě je méně rizikový.

V případě potřeby se na nás můžete obrátit přímo, kontakty na naše pracoviště, která jsou i v Praze, najdete zde.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.