On-line poradna

Odmitnuti u lekare 30. 3. 2019

Uživatel: Jiri, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobry den, jsem nedavno diagnostikovan jako HIV+, zahajil jsem lecbu, se vsim se nejak vice ci mene uspesne vyrovnavam. Nemam praktickeho lekare, protoze jsem pres 20 let nebyl nemocny a nepotreboval jsem ho. Nyni jsem se chtel tedy k praktickemu lekari prihlasit a zkusil jsem to na poliklinice ve Spalene, protoze tam jsem kdysi jeste jako student chodil a mel tam kartu. Rekl jsem, ze jsem HIV pozitivni a bylo mi sdeleno, ze me tam prijmout nemohou, ze na to nejsou zarizeni. Neni toto diskriminace? Skutecne jsou nejake ordinace "na to zarizene" a nektere ne? Nedejboze, kdyz je to polyklinika. Mohu se nejak branit? Nastesti muj lekar z AIDS centra mi doporucil jineho praktickeho lekare, ktery me bez problemu prijal. Jde mi ted spis o princip a neda mi to spat. Mohu v tom neco podniknout, aby ve Spalene zmenili nazor? Nebo na to maji pravo? Anebo to mam proste pustit z hlavy? Moc dekuji za odpoved.

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 31. 3. 2019

Dobrý den,

postup polikliniky skutečně představuje nedovolenou diskriminaci, neboť k péči o HIV pozitivního pacienta musí být provozně způsobilý každý praktický lékař. Ve věci je možno jednak podat antidiskriminační žalobu (domáhat se např. přijetí do péče, omluvy apod.) nebo podat stížnost poliklinice a následně Magistrátu hlavního města Prahy a dále i České lékařské komoře; jak Magistrát, tak i ČLK může rozhodnout o uložení sankcí provozovateli polikliniky. V případě sporu bude ale Vaší povinností prokázat, že k odmítnutí skutečně došlo. Ve věci Vám můžeme nabídnout bezplatné právní zastoupení, v případě zájmu mne prosím kontaktujte na emailu pravnik@aids-pomoc.cz

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.