On-line poradna

Odmítnutí vyšetření 11. 3. 2020

Uživatel: Pavel, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, měli jsme dnes negativní zážitek s lékařem na gastru, manželka je bohužel hiv+. V HIV centru jsme dostali doporučení navštívit gastro-ambulanci a podstoupit tam gastroskopické vyšetření žaludku (po kyselém jídle jí bolí žaludek). S doporučením šla manželka k obvodnímu lékaři, který vydal „Káčko“ s připojenou informací, že se jedná o hiv+ pacientku. Manželku jsem objednal telefonicky. Když přišel den vyšetření, sestřička obdržela u vstupních dveří „Káčko“, tedy doporučení k specialistovi. Následně pan doktor, řekl., že vyšetření není možné.., protože potřebuje čas na vydatnější desinfekci přístrojů. Manželku tak poslal domů... Podle mého laického názoru je to ale tak, že pan doktor nebo sestra musí desinfikovat nástroje po všech pacientech stejně důsledně. Není tomu tak? Zavolal dokonce k praktickému lékaři, ať manželku objedná zpět na specializované pracoviště, kde jí toto vyšetření provedou. Zkrátka, ztratili jsme pracovní den a vše bez užitku. Je možné s tím něco dělat? Je toto normální postup? Můj názor na věc je takový, že postarší, pan doktor dostal strach z „nákazy“ ať už vlastní nebo následných pacientů a chtěl se manželky „zbavit“. Jak jsem pochopil, je si dobře vědom toho, že po právní stránce s tím z finančních důvodů bude dělat jenom málokdo něco. Jak tedy prosím popsanou situaci vidíte? Děkuji na Váš čas.

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 11. 3. 2020

Dobrý den Pavle,

jde o protiprávní odmítnutí pacienta, které

(a) představuje diskriminaci na základě zdravotního postižení, za kterou lze požadovat minimálně omluvu, případně i náhradu ztraceného výdělku,

(b) představuje pochybení lékaře, které může řešit Česká lékařská komora jako disciplinární provinění,

(c) představuje pochybení poskytovatele zdravotních služeb/nemocnice, za které jim hrozí pokuta.

Jak píšete sám, každý pacient potenciálně může mít různá nediagnostikovaná infekční onemocnění a proto je povinností lékařů přistupovat ke každému stejně obezřetně.

Podobné situace nastávají u HIV pozitivních opakovaně a je dobré se proti nim ozvat, minimálně ze systémového hlediska. Upozorňuji ale, že získat jakoukoli finanční kompenzaci je přinejmenším velmi obtížné.

Pokud se rozhodnete věc dál řešit, doporučuji jako první věc sepsat stížnost přímo na danou ambulanci, popsat, co se stalo, a získat jejich vyjádření. Zapojení právníka v této fázi je kontraproduktivní - podle mých zkušeností pacientovi spíš upřímně řeknou, co se stalo, a budeme mít lepší důkazy k dalším krokům. Až Vám na stížnost odpoví, můžete mne kontaktovat (pravnik@aids-pomoc.cz) a jsem schopen Vám pomoci s dalšími kroky.

S pozdravem

J. Tomšej

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.