On-line poradna

Označení HIV pozitivního pacienta 29. 5. 2019

Uživatel: Leontyna, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, pracuji na JIP a neustále řešíme s vedením, jestli a jakým způsobem označovat HIV pacienty, resp. Jejich dokumentaci, žádanky na odběr krve apod. Netýká se to samozřejmě jen HIV pacientů, ale i s hepatitidou C, B apod. Všichni mne přesvědčují, že můžeme a že je to naopak naše povinnost upozornit kolegy, já se naopak domnívám, ze bychom se ke všem měli chovat stejně a zejména dle epidemiologických zásad prevence. Navíc, paienti, o kterých to víme a již se léčí přeci představují daleko nižší riziko než ti ostatní. Rovněž se domnívám, že označit každý list ZD červeným nápisem HIV je nesprávné, protože např. recepční nebo sanitář tuto informaci nepotřebují už vůbec a zbytečně tak pacienta vystavujeme možné diskriminaci. To samé se domnívám, ze platí v elektronické ZD, kdy mají někteří kolegové dojem, ze je spravne do CAVE napsat napr. HIV, tedy aby věděli opravdu všichni, kdo jen na pacienta kliknou. Moc bych chtěla poprosit o Váš názor a moc dekujibza odpověď.

JUDr. Jakub Tomšej Ph.D.

Odpověděl: JUDr. Jakub Tomšej Ph.D., 29. 5. 2019

Dobrý den,

zcela s Vámi souhlasím. Údaj o HIV a jiném onemocnění představuje zvlášť chráněný údaj podle GDPR. Bez souhlasu pacienta smí být používán jen pro nezbytné účely v souvislosti s léčbou, a to tak, že by mělo být minimalizováno jeho použití a dbáno na ochranu soukromí pacienta. Nemocnice samozřejmě může ve svých záznamech evidovat údaje o tom, jaké má pacient onemocnění. Nadměrné upozorňování na tuto diagnozu způsobem, že se o ní dozví i personál, který ji vědět nepotřebuje (recepční nebo sanitář), je ale v rozporu s těmito principy. Argumentace ochranou těchto zaměstnanců podle mého názoru nemůže být úspěšná, neboť HIV se běžným společenským stykem nepřenáší, nadto povinností zdravotnického personálu je chovat se ke každému pacientovi, jako kdyby byl nositelem (třeba zatím nediagnostikované) infekční choroby. Naprosto s Vámi tedy souhlasím.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.