On-line poradna

Právo na volbu porodu 19. 5. 2023

Uživatel: matti, Téma: Právní poradna v oblasti HIV a AIDS

Dobrý den, moje manželka je HIV pozitivní a těhotná. Podle informací z centra musí rodit na speciálním oddělení pro pozitivní pacienty, kde nastoupí až měsíc před termínem porodu. Je to tak, že skutečně nemůže rodit v některé bližší nemocnici a musí být tak dlouho ve vzdálené nemocnici a čekat zde na porod? 2) Na Vašich stránkách je uvedeno, že pozitivní matky nemusí rodit císařským řezem. Jak si ale klasický postup bez císařského řezu zajistit nebo jinak řečeno, jak si tento zákrok dopředu zakázat? Nechci riskovat, že se manželka po porodu probudí a zjistí, že byl proveden císařský řez. Jak přesně postupovat, aby přání rodičky bylo splněno?

prim. MUDr. Pavel Dlouhý

Odpověděl: prim. MUDr. Pavel Dlouhý, 22. 5. 2023

Dobrý den,

porody HIV pozitivních matek probíhají obvykle v porodnicích těch nemocnic, které mají HIV centrum. K porodu nejsou vyčleněna žádná speciální oddělení pro pozitivní pacienty, do porodnice přichází matka krátce před porodem, jako ženy HIV negativní, pokud není k časnější hospitalizaci nějaký jiný zdravotní důvod.

Doporučuje se, aby HIV+ matka byla vyšetřena porodníkem nejpozději v 34.-36. týdnu ke stanovení postupu při porodu. Cca měsíc před porodem se provádí také kontrola v HIV centru s vyšetření virové nálože (aktivity viru v krvi). Pokud je virová nálež u matky díky protivirové léčbě nižší než 50-100 kopií, lze rodit běžným způsobem. Pokud je hodnota vyšší, pak je v zájmu dítěte provedení císařského řezu.

Přání rodičky sdělte porodníkovi, který ho jistě bude respektovat, pokud to neohrozí dítě nebo nenastanou nějaké porodnické komplikace.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.