On-line poradna

přetažený sval 3. 7. 2018

Uživatel: Pavel, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, celý život posiluji, ale s rozumem. Minulý týden ve středu jsem cvičil bicepsy ve stoje. Je možné, aby došlo k natažení svalu? Odpoledne mě začal bolet zadní sval na stehnu. Nebral jsem to moc v potaz. Párkrát za život jsem to zažil. Na druhý den ta bolest ještě byla v pohodě. Čím víc jsem chodil, tím to bylo lepší. Zlom nastal večer, kdy mě začal bolet sval také na levé hýždi. Noc byla hrozná, nemohl jsem spát. Bolest mě budila. Nejhorší bylo ráno, kdy jsem nemohl vylézt z postele. Měl jsem na postižených místech pocit, že mi lékař píchl injekci a já u toho zatnul sval. Ztuhlá noha tak, zě jsem s ní nemohl pohnout, jen s prsty to šlo. Nakonec jsem se z postele ve velké bolesti dostal. Další den jsem si zakoupil mast Ibalgin a aby se dal přežít večer, tak jsem si nasadil i tablety Ibalgin. Když nohu v práci rozchodím, tak to celkem jde. I když chvilkama kulhám. Někdy mám i pocit odkrvení a bolí mě koleno. Proč se Vás ptám...může jít o přetažení svalu, nebo vaziv? Nebo to má něco společného s tím, že užívám Genvoyu a Lipanthyl. O nějakých vedlejších účincích na svaly a kosti tam píšou. Z druhé strany by mě mělo bolet celé tělo a nejen levá noha. Už mě to trápí celý týden a začínám si dělat obavy. Cítím se líp,jen když užiju tablety Ibalgin. Děkuji za odpověď. Pavel

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 4. 7. 2018

Nemyslím, že by to mělo jakoukoli souvislost s Vaší HIV pozitivitou nebo léčbou. Opravdu se jedná zřejmě o natažení svalu. Zvolil jste dobrou léčbu, jen tablety užívejte jen po dobu nezbytnou (zatěžují při dlouhodobém užívání žaludek), déle užívejte spíše mast. Doporučuji ještě přidat magnesium (minerálku nebo tablety), případně masti na podporu žilního oběhu.

Povím Vám svou podobnou zkušenost. Jednou při desetikilometrovém běhu mě asi tři kilometry před cílem vzala křeč. Snažil jsem se to rozmasírovat a chtěl vzdát (sice nerad, ale co by se dalo dělat). Ale nějací hospodští diváci na mne začali pokřikovat, abych se na to vysr... Tím mne vyhecovali a já doběhl. Nicméně sval mně pak bolel ještě asi dva měsíce. To píšu proto, abyste se nedivil, že to nechce ustoupit za pár dní. Samozřejmě pokud se to bude spíše horšit, nebo se objeví horečky či obrny, tak rychle k neurologovi nebo ortopedovi.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.