On-line poradna

Seznámení s holkou 30. 4. 2021

Uživatel: Kuba, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den. Jsem HIV pozitivní. Chci se seznámit s nějakou slečnou. Mám ji o tom říct nebo ne, když by náhodou došla k pohlavnímu styku - a měl bych kondom. Nebo vůbec.. : mám ji o tom říct hned? Kdy je vhodná doba? Děkuji moc.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 1. 5. 2021

Není to jednoduché. Pokud Vám jde o trvalý vztah, tak bych doporučoval to říci. Ale asi ne hned, ale až budete mít vybudovaný citový vztah, až budete mít pocit, že jí na Vás záleží. Ale zároveň dříve než se spolu vyspíte, tedy mám na mysli soulož, která představuje riziko pro přenos HIV. A to i kdyby byla chráněná kondomem. Protože kondom přece jen může selhat a ona by Vám mohla říci, že sice jste zodpovědný, ale že chtěla mít možnost se rozhodnout předem. Pak je velká šance, že Vás neodmítne a vztah bude dále pokračovat.

Pokud jste na léčbě a máte opakovaně neměřitelnou (tzv. nulovou) virovou nálož, tak jí to také spolu se sdělením HIV pozitivity sdělte. Vysvětlete jí, že neměřitelná virová nálož znamená, že ji nemůžete nakazit. A že nic nebrání tomu, abyste spolu měli i děti. Pokud máte dobrou imunitu, tak jí řekněte i to, že se můžete dožít vysokého věku a nikdy neonemocnět AIDS, pokud budete léky řádně brát. I když to většina lidí ví, tak jí připomeňte, že v běžném společenském kontaktu se HIV nemůže nakazit.

Je možné jí i nabídnout konzultaci s nezávislým odborníkem, třeba psychologem, který je o HIV informován. V Praze je to třeba dr. Braun na Bulovce nebo se můžete obrátit na ČSAP. Já jsem také několik párů informoval, co a jak. Přece jen ten druhý má někdy pocit větší jistoty, pokud se ta fakta dozví od někoho jiného.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.