On-line poradna

Syfilis 4. 10. 2019

Uživatel: Míla, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den.Jsem HIV + a mám dotaz o prenosu syfilusu. Měl jsem chvilku anální styk s HIV klukem bez kondomu já v roli pasivní. Mohl bych se nakazit syfilisem když ještě nedošlo ke kontaktu s jeho spermatem ani krví ? Když jsem zjistil že nemá prazervativ přestal jsem a rekl jsem mu aby si ho vzal. Je to týden každý den a každou chvilku se kontroluju a zatím nemám příznaky ani ten tuhý vřed co je v prvním stádiu . Mohu dostat i syfilus při orálu když nejsem poraněn v ustech a nedojde s druhé strany k výronu spermatu do úst? Děkuji za zodpovězení

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 5. 10. 2019

Syfilis se nepřenáší tolik tělními tekutinami jako kontaktem sliznic. Takže k přenosu vůbec nemusí dojít k ejakulaci ani krvácení. Dokonce ty "potvory" mohou prolézt i zdánlivě neporušenou sliznicí a vřed se projeví až několik dnů poté. Syfilitický vřídek obvykle nebolí (i když moc hezky nevypadá).

Ten vřídek v konečníku samovyšetřením nemusíte objevit a už určitě tam nebude pouhý týden po možné nákaze. Ještě hůře se vřed objevuje v oblasti nosohltanu po orálním sexu. Předpokládaná doba příznaků je 3-4 týdny. Kromě případného vřídku na sliznice v místě přenosu se v okamžiku přenosu může objevit ne příliš nápadná vyrážka na bocích. Také mohou být celkové příznaky - deprese, větší únava (ale kdo nejsme na podzim více unavení?).

Takže pokud tam reálné riziko bylo, tak se snažte nemít další nechráněný (a raději ani orální nechráněný styk, protože předpokládám, že orální sex tam byl také) pohlavní styk. Po dvou měsících se nechte vyšetřit na syfilis. V případě, že objevíte nějaké příznaky, tak samozřejmě ihned. Pokud jste syfilis nikdy neprodělal, tak je možné vyhledat vyšetření i v našich poradnách (abyste se třeba v HIV centru nebo u venerologů necítil trapně, když budete říkat, že jste měl sex bez kondomu). Jen řekněte, že svůj výsledek na HIV znáte a že chcete vyšetřit jen syfilis a raději i žloutenku typu C. Ta se při nechráněném análním styku, kdy nejméně jeden z partnerů je pozitivní, může přenést také. Doufám, že na žloutenku B jste očkován. Pokud ne, tak ať se udělá i "béčko", a když bude negativní, tak požádejte v HIV centru o očkování.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.