On-line poradna

Syfilis a jeho léčba 28. 11. 2019

Uživatel: Joe, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Pane Doktore, Jsem HIV pozitivní několik let, vše v pořádku, vysoké CD4. Začátkem Října jsem měl běžné testy v centru a test na Syfilis byl negativní. V polovině Listopadu se objevili pupínky a test na Syfilis byl pozitivní. První den nástupu v nemocnici jsem dostal penicilín a horečku 38, která přes noc skončila a nyní cítím se skvěle. Jak dlouho tady budu muset ještě sedět ( ležet mě nebaví) ? Vlastně tady čekám na jednu injekci celý den... V 4. den mi končí izolace, což znamená platbu cca 1000 korun za pokoj. Což při nejhorším dlouhém scénáři dělá docela velký obnos a hlavně úplně zbytečně. Mám však další dotaz, jak konkrétně probíhá léčba v Německu? Jsem Čech, normálně pojištěn, mám i dobré cestovní pojištění. Jestli by jejich ambulantní léčba, klidně i placená léčba, včetně nákladu na dopravu nebyla levnější než v Česku a hlavně bych nebyl odstřižen 2 týdny od příjmu z práce. Myslím si, že i pro pojišťovnu by bylo levnější mi zaplatit ambulantní péči v Německu, protože jsem se dozvěděl, že se u nás léči Syfilis hospitalizací jen pro to, že nemocnice dostane a mnoho více peněz za hospitalizaci, než za ambulantní výkon (jeden střik injekcí). A aby toho nebylo málo, tak moje HR reakce byla v podstatě zanedbatelná. Podíval jsem se na vaše stránky a jediné co jsem zjistil, že budu předvolán na hygienu a ještě k tomu dostanu pokutu. Že jsem vůbec ty pupínky řešil... i když ono by se to asi zhoršovalo... Děkuji

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 28. 11. 2019

Kdybyste to neřešil, tak by to bylo špatně, protože sám by se syfilis nevyléčil.

V mnoha směrech máte pravdu, ale postoje většiny dermatovenerologů (ne všech) jsou dosti neprůstřelné. Jak dlouho trvá hospitalizace, záleží jen na nich. Pokud se pacient brání, tak zákon umožňuje nařídit povinnou léčbu pohlavních nemocí. Obvykle se hospitalizace prodlužuje, pokud je tam silná horečnatá reakce, jiné onemocnění, které může nemoc komplikovat, nebo podezření na tzv. neurosyfilis (u HIV pozitivních je častější), tak bývá hospitalizace delší. Ale znám i nekomplikované případy, kdy pacient, HIV negativní (navíc pracoval ve zdravotnictví), strávil v nemocnici celý týden. Jiný kamarád zase měl nemilou zkušenost s reakcemi a dotazy ostatních spolupacientů (určitě by si mohl dovolit zaplatit soukromý pokoj, ale neudělal to (asi čekal kratší dobu pobytu)), takže to svedl na kožní komplikace při jiné chorobě) a také mu vadilo oslovování příjmením od personálu před ostatními pacienty (přece jen je trochu známější osoba a dá se jeho jméno vygooglovat).

Jeden kolega kamarád (není ani gay ani HIV pozitivní) říká, že jsou na světě jen tři země, kde je povinná léčba syfilidy v nemocnici - Česko, Slovensko, Rusko. Ono tam asi bude patřit i Bělorusko, Kazachstán atd., ale je to určitě pěkná společnost.

Navíc depotní injekce, když se aplikují ambulantně, si někteří pacienti platí (někde ano, jinde ne). Takže znám případ bezdomovce, který si depotní injekce nevyzvedl, léčbu přerušil. A byl pak hospitalizován měsíc. No pak už stát opravdu nic neušetřil, jemu to zase tolik nevadilo, aspoň byl v teple.

Naštěstí se už objevují i u nás dermatovenerologové, kteří u nekomplikovaných případů jsou ochotni léčit syfilis ambulantně. Je to zřejmě v rozporu s jejich doporučeným postupem (ale to není zákon, takže je to hlavně na nich). Znám i případy pacientů, kteří, jak Vy sám zmiňujete, si raději zaplatili diagnostiku a léčbu v Německu. To proplacení pojišťovnou by asi bylo složité, nevím, že by to někdo zkusil.

Nevím, že by někdo zkusil nezaplatit pokutu, pokud mu ji hygienici uloží. Přece jen jsou lidé při tom jednání pod dost velkým stresem a raději do konfliktu nejdou, chtějí to mít za sebou. A ta tisícovka nebo dvě jim nestojí za to. Ale slyšel jsem i názor, že pokud by to někdo odmítl, že by hygiena do nějakého soudního sporu, aby částku vymohla, nešla. Pokud by to někdo odmítl, určitě mu naši právníci jsou ochotni poskytnout pomoc.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.