On-line poradna

Těhotenství a HIV 10. 12. 2020

Uživatel: Přezdívka, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, chci se zeptat na rozdíl mezi zdravou těhotnou ženou a HIV pozitivní ženou která je dlouhodobě na léčbě, VN 0, CD4 při každém odběru okolo 1000, žádné zdravotní problémy. Zajímalo by mě zda když se HIV+ žena rozhodne otěhotnět případně když už otěhotní, jsou jí dány jiné léky a nebo pokračuje v léčbě jež už má, dále jestli má nařízená nějaká vyšetření navíc nebo se může sama rozhodnout co podstoupí a co nikoli jako u běžného těhotenství a také zda si může následně vybrat kde porodí a zda je možný v tomto případě nějaký alternativní porod, nikoli domácí ale např. do vody apod. Také by mě zajímalo co jí a dítě čeká po porodu, předpokládám, že dítě se musí testovat tak by mě zajímalo kdy a zda se mu podávají po narození léky. Předpokládám že kojení je v takovém případě nemyslitelné? Velmi děkuji za odpověď, moc si toho vážím.

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 10. 12. 2020

Záleží na tom, jakou má kombinaci léků, protože ne všechny protivirové léky procházejí placentární bariérou. Pokud takový lék tedy v kombinaci již má, tak se nic nemění a pokračuje v užívání. Pokud takový lék nemá, tak se přidá.

V minulosti všechny HIV pozitivní ženy rodily císařským řezem. Dnes žena, která dlouhodobě má neměřitelnou virovou nálož, může porodit i spontánním způsobem. U žen, kde byla HIV pozitivita zjištěna až během těhotenství a má tedy vyšší virovou nálož (za ten půl rok spolehlivě neklesne), se nadále doporučuje císařský řez.

Žena s neměřitelnou virovou náloží může porodit v každé nemocnici, i když přece jen existuje riziko, že porodnici, která s tím nemá zkušenosti, se do toho nebude chtít.

Je také třeba zajistit profylaktickou péči o novorozence. Protože novorozenec má nejprve protilátky od matky, tak i když je HIV negativní, tak by nejprve vyšel jako HIV pozitivní. Při testování se využívá přímá detekce viru metodou PCR. Teoreticky to může trvat i přes rok, než je možné potvrdit jeho negativitu, ale obvykle to je možné po několika měsících.

Kojení se u nás nedoporučuje, protože je dostatek náhradní výživy. I když v souvislosti s neměřitelnou virovou náloží se přehodnocuje i toto ne příliš vysoké riziko.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.