On-line poradna

Virová nálož u neléčených HIV pozitivních 4. 10. 2022

Uživatel: Andreas, Téma: Poradna pro HIV+ a léčba HIV/AIDS

Dobrý den, zde můj případ: Mám za to, že jsem se nakazil od jednoho konkrétního člověka v prosinci 2021. V dubnu 2022 jsem to zjistil a následně moje virová nálož byla asi 64.000 kopií. Daný člověk šel na testy až v červnu 2022 a jeho virová nálož byla jen kolem 40.000 kopií. Je možné, aby byla jeho virová nálož tak nízká i přes to, že bych HIV chytil já od něj a on s ním tedy žil delší dobu? Mám totiž za to, že od nikoho jiného jsem to chytit nemohl, neboť všechny moje sexuální kontakty v rámci diagnostického okna 3 měsíců jsou negativní, avšak tento člověk mě neustále obviňuje z toho, že původcem infekce jsem v jeho případě já. Děkuji Vám předem za objasnění a přeji Vám pěkný den!

MUDr. Ivo Procházka CSc.

Odpověděl: MUDr. Ivo Procházka CSc., 5. 10. 2022

Velikost Vaší virové nálože nesouvisí s tím, kdo koho nakazil, ale spíše s časem, který od nákazy uplynul.

1-2 měsíce po nákaze je virová nálož hodně vysoká, pak klesne k nižším hodnotám, ale ne až na nulu. Po několika letech, když je člověk bez léčby, se začne virová nálož zvolna zvyšovat.

Vaše hodnota by tedy odpovídala nejspíše tomu, že jste se nakazil buď před mnoha lety (ale předpokládám, že mezitím jste měl negativní výsledky testů) anebo opravdu těch čtvrt roku předtím.

Osobně bych doporučoval moc neřešit, kdo koho nakazil. K tomu nechráněnému sexu jste byli dva a ani jeden jste zřejmě neznali spolehlivě svůj a partnerův HIV stav (i když jste si to možná mysleli). Pokud má mít Váš vztah do budoucna nějakou šanci na vzájemné porozumění (nemusí jít jen o partnerství), tak je lepší ho otázkou Kdo Koho nezatěžovat.

Obrázek č. 235
Obrázek č. 206
Obrázek č. 117

Odešlete SMS ve tvaru:

DMS AIDSPOMOC 30
DMS AIDSPOMOC 60
DMS AIDSPOMOC 90

na číslo: 87 777
Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč,
ČSAP obdrží 29, 59 nebo 89 Kč.
Službu Dárcovské SMS zajišťuje
Fórum dárců.

Obrázek č. 208
Obrázek č. 224

Program pomoci uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, prevence a léčba HIV/AIDS) na území hl. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Podcast Život plus
obrazek PrEPPoint

PODPOŘTE NÁS

 

Kampaň podpory pro zaměstnance žijící s HIV

Obrázek č. 172

#workingpositively

Potřebujete právní pomoc?

Pokud jste se setkal/a s diskriminací nebo se pouze potřebujete poradit, můžete nás kontaktovat na e-mailové adrese: pravnik@aids-pomoc.cz. Náš právník (příp. sociální pracovnice) Vám poskytnou potřebné informace nebo pomoc pro řešení Vaší situace. Všichni naši pracovníci jsou povinni dodržovat mlčenlivost, a proto se nemusíte bát o odhalení Vaší HIV pozitivity. Pro kontakt můžete využít i naše bezplatné telefonní linky.

Obrázek č. 186
Obrázek č. 145
Obrázek č. 53

podporuje sociální službu azylový Dům světla pro HIV+ lidi bez domova

Obrázek č. 55

přispívá na provoz azylového Domu světla, testování a preventivní činnost
a na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny v oblasti zdravotnictví (testování, preve-
nce a léčba HIV/AIDS) na území l. m. Prahy pro rok 2023 – UNICEF

Obrázek č. 51

v rámci Národního programu řešení problematiky HIV/AIDS částečně financuje naše preventivní aktivity a testování

Podpořeno Hlavním městem Praha a Ministerstvem zdravotnictví ČR prostřednictvím dotací projektů zaměřených na prevenci HIV/AIDS.